Investitori israelieni primesc o finanțare de peste 46 milioane de euro de la BERD pentru un parc eolian în România

Investitori israelieni primesc o finanțare de peste 46 milioane de euro de la BERD pentru un parc eolian în România
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mai 2024

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă un împrumut de peste 46 de milioane de euro către BIG Mega Renewable Energy, ca parte a unui pachet de finanțare de 93 de milioane de euro, pentru construirea și operarea unui parc eolian onshore de 102 MW în Romania.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Parcul eolian Urleasca, care va face parte din tranziția energetică a României, este așteptat să genereze 277 GWh pe an de energie regenerabilă și să economisească aproximativ 115.000 de tone de emisii de dioxid de carbon anual, potrivit unui comunicat al BERD.

Proiectul evidențiază sprijinul Băncii pentru eforturile de decarbonizare ale României, care nu numai că vor îmbunătăți mediul, ci vor proteja securitatea energetică a țării în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

"Sprijinim primul proiect de energie regenerabilă al BIG MEGA Renewable Energy din regiunea BERD. Se așteaptă ca parcul eolian să beneficieze de contracte bilaterale cu negociere directă de cumpărare a energiei și să stimuleze creșterea capacității de energie regenerabilă a României, care urmează să crească cu alți 11,9 GW în următorii ani", a declarat Grzegorz Zielinski, directorul BERD Energy Europe.

"Semnarea acordului financiar pentru Parcul Eolian Urleasca este o mare piatră de hotar și face parte dintr-o mișcare strategică de anvergură a BIG Mega Renewable Energy de a-și crește activitatea în România și Balcani. Acest proiect marchează un pas major în drumul României către tranziția la energia verde și sunt sigur că va deschide calea pentru alte proiecte în viitor. Plănuim să fim o parte esențială a acestui viitor. Suntem bucuroși să colaborăm cu partenerii noștri, BERD și OTP, pentru finanțarea proiectului Urleasca și suntem recunoscători pentru cooperarea și angajamentul lor neclintit pentru succesul proiectului", a afirmat Eran Davidi, CEO al BIG MEGA Renewable Energy.

Ambiția tot mai mare a României în acest domeniu se bazează pe angajamentele adoptate la nivelul UE în planul Fit for 55 și REPowerEU de a crește producția de surse regenerabile până în 2030.

În 2023, România s-a angajat să crească ponderea surselor regenerabile în consumul total de energie de la 24,3% în 2019 la un nivel mai ambițios de 36,2% până în 2030, prin suplimentarea cu 11,9 GW a capacitații de producție regenerabilă.

Urleasca Wind Farm SRL, o companie românească, este în cele din urmă co-deținută în mod egal de BIG Shopping Centers ltd și MEGA OR ltd, două companii israeliene care dețin și dezvoltă centre comerciale și sunt listate la Bursa de Valori din Tel Aviv.

BERD, lider în finanțarea schimbărilor climatice, a investit până în prezent aproape 11 miliarde de euro în 524 de proiecte în România.

viewscnt
Afla mai multe despre
berd
imprumut
parc eolian
parcul eolian urleasca