România va primi o sumă de circa 3,9 miliarde de euro de la Comisia Europeană în noiembrie sau decembrie, suma fiind aferentă primei tranșe a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, într-un interviu pentru PROFIT NEWS. În cele 3,9 miliarde sunt incluse granturi, dar și împrumuturi. Banii vor fi destinați finanțării de proiecte incluse în PNRR, în funcție de stadiul de pregătire al acestora. Profit.ro a anunțat anterior, citând un document al Ministerului Finanțelor, că România va avea costuri cu dobânzile mai mici cu aproximativ 4 miliarde de euro luând banii din PNRR decât dacă s-ar împrumuta prin forțe proprii de pe piețele externe, unde plătește dobânzi mult mai mari față de Comisia Europeană.
Interviu realizat de Alina Manolache
"În prima jumătate a lunii octombrie vom avea PNRR și în ECOFIN, iar în funcție de data ECOFIN vom vedea când intră avansurile, pentru că este prevăzut un avans din granturi și unul din împrumuturi. În principiu da (va fi anul acesta, n.r.), va intra în noiembrie-decembrie. Vor fi vreo 3,9 miliarde de euro, împrumuturi și granturi", a declarat Vîlceanu.
Întrebat către ce proiecte vor merge acești bani, ministrul a spus că depinde de cât de bine au pregătit proiectele instituțiile care le implementează.
"Depinde de maturitatea fiecărui proiect și de modul în care se mișcă instituțiile care trebuie să implementeze aceste proiecte", a spus ministrul.
Prin PNRR, România va avea acces la fonduri de 29,2 miliarde euro, din care 14,2 miliarde de euro sunt granturi, adică bani care nu se dau înapoi, și 14,9 miliarde de euro împrumuturi.
Premierul Florin Cîțu a declarat că PNRR va fi aprobat pe 27 septembrie, dată la care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va veni la București pentru a semna documentul. Premierul a afirmat și că primele fonduri din PNRR ar urma să fie puse la dispoziția României până la finele anului.
Dobânda la care ar urma să primească România componenta de împrumuturi din PNRR este una foarte buna, în funcție de costul la care atrage bani Comisia Europeană, unul dintre emitenții cu cea mai ridicată bonitate din lume.