Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) vine cu o reducere importantă în primul trimestru din 2021 și urmează să scadă și din trimestrul al doilea. Pentru prima dată în ultimul an, IRCC scade mai rapid decât ROBOR.
Noua valoare a IRCC, valabilă în perioada ianuarie-martie 2021, este de 1,88%, în scădere de la 2,17% în trimestrul 4 din 2020. Scăderea de 0,29 puncte procentuale se aplică pentru creditele acordate populației după mai 2019, dată la care a înlocuit referința ROBOR în contracte.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Valoarea IRCC este calculată pe baza dobânzii medii la care băncile se împrumută între ele și aplicată cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință, ceea ce a adus critici din partea Băncii Naționale cu privire la întârzierea transmisiei politicii monetare. Valoarea aplicabilă din ianuarie este calculată pe datele din iulie-septembrie.
Din aprilie vine o nouă reducere a IRCC - calculată pe datele din octombrie-decembrie de Profit.ro -, de 0,2 pp, la 1,68%, ceea ce înseamnă o scădere de circa 1 punct procentual față de valoarea care se aplica în contracte în ultimul trimestru din 2019.
Dacă în trimestrul 4 din 2020 media dobânzilor interbancare a scăzut, media ROBOR la 3 luni a crescut ușor, inversând astfel tendința existentă de la începutul anului, când cotațiile ROBOR au scăzut mai rapid, ceea ce a atras noi critici la adresa indicelui introdus de Guvernul PSD după o campanie în care băncile au fost acuzate de o presupusă manipulare a ROBOR.
IRCC are la bază dobânzile pe termen foarte scurt, mai sensibile la lichiditate. BNR a redus în 2020 dobânda de referință de la 2,5% la 1,5%, situație care s-a transpus aproape integral în reducerea mediei ROBOR la 3 luni (cu 0,97 pp), în timp ce IRCC a scăzut mai puțin (cu 0,76 pp), având în vedere că din martie sistemul bancar a trecut pe un deficit acut de lichiditate, iar situația s-a îmbunătățit simțitor doar pe finele anului.
Ce înseamnă scăderea IRCC în bani
Impactul reducerii IRCC trebuie calculat pentru fiecare credit în parte. Ca exemplu de calcul, la un împrumut de 210.000 de lei pe 300 de luni, rambursabil în anuități, cu o dobândă formată din IRCC + marjă de 2,5 puncte procentuale, rata scade de la 1.188 de lei în octombrie-decembrie la 1.153 de lei în ianuarie-martie și va scădea la 1.129 de lei în aprilie-iunie. Reducerea față de rata aplicabilă în perioada aprilie-iunie 2020 va fi de circa 91 de lei.
Ratele mai mici pentru populației vin în contextul în care plățile la credite vor fi reluate din ianuarie. Deși Guvernul a extins moratoriul public, la acesta vor putea aplica doar debitorii care nu au optat în prealabil pentru o suspendare de 9 luni.