Împrumuturile statului au ajuns la aproape 60 miliarde lei în primele opt luni, peste 80% din ce a anunțat pentru tot anul

Împrumuturile statului au ajuns la aproape 60 miliarde lei în primele opt luni, peste 80% din ce a anunțat pentru tot anul
scris 29 aug 2019

Suma împrumutată de Guvern anul acesta a crescut în august cu 3,86 miliarde de lei și a ajuns la 58,3 miliarde de lei pentru primele opt luni. Comparativ cu cele 14,2 miliarde de lei împrumutate în iulie, când statul a luat bani și de pe piețele externe, respectiv 2 miliarde de euro, august a fost o lună liniștită. Suma atrasă, doar de pe piața internă, a fost de 3,86 miliarde de lei, ușor sub ținta anunțată de 4 miliarde de lei. Obiectivul pentru întreg anul este de 72 miliarde de lei, astfel că, în septembrie-decembrie, autoritățile trebuie să mai împrumute aproape 14 miliarde de lei. La o medie de 3,5 miliarde de lei pe lună, acest lucru pare facil. Finanțele au profitat în august de faptul că au împrumutat deja destul de mult din suma pe care intenționează să o atragă în acest an și au obținut dobânzi mai reduse de la bănci și investitori.

Guvernul a împrumutat în luna iulie o sumă mare, de 14,2 miliarde de lei, care include fonduri atrase prin vânzarea de obligațiuni în valoare de 2 miliarde de euro pe piețele externe la începutul lunii, dar și împrumuturi luate de la bănci și investitori de pe piața internă, în total 4,72 miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro. Suma de 4,72 miliarde de lei luată prin emisiuni de obligațiuni pe piața internă este ușor mai redusă comparativ cu iunie, când autoritățile au marcat un record pe acest segment de finanțare a datoriei publice. Ținta pentru iulie (doar emisiuni de pe piața internă) a fost de 4,2 miliarde de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Statul se împrumută în cursul anului constant de pe piața internă, de la bănci, fonduri de pensii și alți investitori, inclusiv străini. Aproape două treimi din banii pe care statul îi împrumută anul acesta sunt destinați plății unor datorii mai vechi, care ajung la scadență. Procesul acesta, în care datoria veche este refinanțată cu datorie nouă, se numește rostogolire și este o practică obișnuită a statelor. Datoria contractată pentru acoperirea deficitului bugetar este datorie nouă, care se adaugă datoriilor deja existente.

Euro a depășit pragul de 4,73 lei. Prețul aurului continuă să urce și atinge un nou nivel record CITEȘTE ȘI Euro a depășit pragul de 4,73 lei. Prețul aurului continuă să urce și atinge un nou nivel record

Profitând și de excesul de lichiditate din sistemul bancar, după cum a scris Profit.ro aici, Ministerul Finanțelor a coborât în august semnificativ costurile de împrumut comparativ cu precedentele emisiuni de titluri de stat cu maturități similare, cele mai multe din luna iulie. A vândut titluri astfel:

  • pe 4 ani și 10 luni la randament pe an de 3,89% - față de 4,13% în iulie pentru maturitate de 4 ani și 11 luni (în iulie)
  • 12 luni la 3,02% - precedenta astfel de ieșire a fost în luna mai, când randamentul a fost de 3,26%
  • 12 ani și 2 luni la 4,27% - comparativ cu 4,85% pentru aceeași maturitate contractată în luna iulie
  • 6 ani și 8 luni la 3,9% - în scădere de la 4,35% la o maturitate de 6 ani și 9 luni (în iulie)
  • 3 ani la 3,38% - 3 ani și o lună la 3,85% (în iulie)
  • 9 ani și 6 luni la 4,06% - de la 9 ani și 7 luni la randament de 4,63% (în iulie)
  • 4 ani și o lună 3,6% - față de 3,89% pentru 4 ani și 2 luni (iulie)

Sumele împrumutate din toate sursele, lei și valută de pe piața internă, valută de pe extern și vânzarea de titluri de stat către populație, se ridică pentru primele opt luni ale anului la 58,3 miliarde de lei, mai mult de 80% dintr-un total de circa 72 miliarde de lei planificat pentru tot anul.

Din cele 72 de miliarde lei (circa 15 miliarde euro), suma de 44 miliarde de lei este prevăzută pentru plata datoriilor care ajung la scadență în cursul acestui an, iar restul - pentru acoperirea deficitului bugetar. Anul trecut, în contextul unui deficit bugetar ridicat, tot la circa 3%, necesarul brut de finanțare s-a situat la aproximativ 74 miliarde de lei.

Depozitele populației și firmelor au crescut CITEȘTE ȘI Depozitele populației și firmelor au crescut

De pe piața internă, statul intenționează să împrumute anul acesta 50 de miliarde de lei, inclusiv 5 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat direct către populație.

Statul s-a împrumutat de la băncile locale și în valută anul acesta, cu peste 500 de milioane de euro, în ianuarie și mai. La împrumuturile în valută se adaugă ieșirile pe piețele externe, cu vânzări de eurobonduri de 3 miliarde de euro la finele lunii martie și 2 miliarde de euro în prima parte a lunii iulie.

Îmrumutul de 3 miliarde de euro din martie reprezintă cea mai mare cea mai mare sumă luată până acum de stat la o singură ieșire pe piețele externe.

De asemenea, Guvernul a împrumutat Guvernul a împrumutat pe 9 iulie de pe piețele externe 2 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 12 și 30 de ani. Aceasta a fost a doua ieșire pe extern de anul acesta, după cea din martie. Necesarul de finanțare de pe piețele externe în acest an, prin eurobonduri, a fost anunțat la 4,25 miliarde euro, astfel că autoritățile au trecut deja de prag, cu cele 5 miliarde de euro luate până acum.

Ministerul Finanțelor a transmis, însă, că ar putea opta să profite de condițiile bune de împrumut și să prefinanțeze și din necesarul de anul următor.

Pentru împrumuturile de la populație, Ministerul Finanțelor are ca țintă pentru anul în curs suma de 5 miliarde de lei.

Luna Suma împrumutată-total

Împrumuturi lei piața internă

Împrumuturi populație piața internă Împrumuturi euro
piața internă
Împrumuturi euro
piața externă
august 3,86 miliarde
lei
3,86 miliarde
lei
* - -
iulie 14,16 miliarde lei 4,72 miliarde
lei
(nu a fost
anunțată)
- 2 miliarde euro
iunie 7,3 miliarde
lei
7,1 miliarde
lei
231 milioane
lei
- -
mai 7 miliarde
lei
4,78 miliarde
lei
cca 200 milioane
lei
423 milioane euro -
aprilie 3,44 miliarde lei 3,24 miliarde
lei
cca 200 milioane
lei
- -
martie 17,65 miliarde lei 2,89 miliarde
lei
peste 500 milioane lei - 3 miliarde euro
februarie 2,91 miliarde lei 2,22 miliarde
lei
694 milioane
lei
- -
ianuarie 1,97 miliarde lei 1,58 miliarde
lei
- 83,5 milioane euro -
Total

58,32 miliarde lei

30,39 miliarde lei *1,8-1,9 miliarde lei 506,5 milioane euro 5 miliarde euro

(sumele în euro au fost convertite în lei la cotațiile medii lunare anunțate de BNR la 4,7037 lei/euro pentru ianuarie, 4,7538 lei/euro pentru martie și 4,73 lei/euro pentru luna iulie. Pentru luna mai a fost folosit cursul de 4,7582 lei/euro anunțat pe 30 mai)

*Finanțele au oprit în luna august emisiunile de titluri de stat către populație. Programul va fi reluat în septembrie
 

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor