Guvernul va extinde acorduri de împrumut cu două bănci de dezvoltare, destinate construcției de centre pentru mari arși și construcției de locuințe de închiriat tinerilor

Guvernul va extinde acorduri de împrumut cu două bănci de dezvoltare, destinate construcției de centre pentru mari arși și construcției de locuințe de închiriat tinerilor
scris 25 apr 2024

Ministerul Finanțelor a pregătit două proiecte de hotărâri de guvern pentru a extinde acordurile de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, proiect privind construcția de locuințe pentru persoanele/familiile tinere, destinate închirierii, precum și cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru îmbunătățirea calității și eficienței sistemului sanitar (construcția a trei centre de mari arși). Extinderea termenelor limită pentru utilizarea liniilor de împrumut este necesară în contextul în care statul ajunge aproape de termenul limită fără să fi utilizat integral fondurile. Responsabile de proiecte sunt Ministerul Dezvoltării și Ministerul Sănătății.

Chiar dacă nu sunt fonduri nerambursabile, împrumuturile atrase de la instituții financiare internaționale au dobânzi mai avantajoase decât cele la care se poate împrumuta statul român de pe piețele externe.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul privind construcția de locuințe pentru persoanele/familiile tinere din România, destinate închirierii

În 2016 a fost semnat acordul de împrumut în valoare de 175 milioane euro dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru finanțarea Proiectului privind construcția de
locuințe pentru persoanele/familiile tinere din România, destinate închirierii. În 2022, s-a convenit reducerea acordului de la 175 milioane euro la 87,5 milioane euro. Aplicarea se realizează de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin intermediul Agenției Naționale pentru Locuințe.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Obiectivul proiectului vizează construirea de locuințe, 1.508 destinate închirierii, în favoarea persoanelor/familiilor tinere, precum și construcția a 39 de locuințe de serviciu pentru funcționarii publici și angajații din instituțiile centrale și locale. Suma trasă din împrumut se ridică la 63,3 milioane euro (respectiv aproximativ 72% din împrumut), iar data-limită de tragere a sumelor împrumutului a fost 31 martie 2024.

Guvernul va extinde acum, având și acordul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, data de finalizare a Proiectului cu 2 ani, respectiv de la 31 martie 2024 până la 31 martie 2026, în vederea finalizării lucrărilor la cele 1.547 unități locative, din care 1.508 pentru persoanele/familiile tinere, destinate închirierii și 39 pentru locuințe de serviciu, destinate închirierii, lucrări aflate, în prezent, în diverse stadii de execuție, actualizare indicatori și procedură de achiziție.

Tetik, BT: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ca până acum CITEȘTE ȘI Tetik, BT: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ca până acum

Proiectul privind reforma sectorului sanitar - îmbunătățirea calității și eficienței sistemului sanitar

În prezent se află în curs de implementare Proiectul privind reforma sectorului sanitar - îmbunătățirea calității și eficienței sistemului sanitar, finanțat în cadrul a două acorduri de împrumut, după cum urmează:

  • Acordul de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), semnat în iunie 2014, în valoare de 250 milioane euro,
  • Acordul de împrumut (Finanțare adițională) dintre România și BIRD, semnat la București la 11 iunie 2021, în valoare de 150 milioane euro.

Agenția de implementare a proiectului este Ministerul Sănătății, căruia i s-a delegat întreaga autoritate și responsabilitate pentru realizarea proiectului.

Data limită de tragere a sumelor celor două împrumuturi, astfel cum este prevăzută în cadrul acordurilor de împrumut, este 31 decembrie 2024. Până în prezent, sumele trase din cele două împrumuturi se ridică la 190,74 milioane euro, astfel:

  • 184,44 milioane euro din împrumutul inițial; și
  • 6,3 milioane euro din finanțarea adițională.

Una din subcomponentele proiectului se referă la construirea a trei clădiri complexe ce vor integra toate serviciile critice (Centre pentru pacienții cu arsuri grave, terapie intensivă, bloc operator și Unitate de Primire Urgențe sau conexiune cu Unitățile de Primiri Urgențe existente) în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara, prevăzut a fi realizat în cadrul împrumutului inițial și a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș și a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, prevăzute a fi realizate în cadrul finanțării adiționale.

De asemenea, obiectivele sunt proiectate cu facilități pentru asigurarea transferului imediat al pacienților, respectiv cu dezvoltarea de heliport pe acoperișul acestora sau reconfigurarea heliportului existent. Acestea fiind astfel pregătite pentru a asigura intervențiile în caz de situații de urgență sau dezastre. În plus, pentru dezvoltarea infrastructurii de sănătate, acestea sunt considerate obiective complementare construcției celor trei spitale regionale (Iași, Cluj-Napoca și Craiova).

Valoarea totală a celor trei contracte de execuție, inclusiv a serviciilor de supervizare și managementul contractelor de execuție, se ridică la cca. 209 milioane euro, din care până în prezent au fost efectuate plăți de cca. 23,2 milioane euro.

Obiectivele de investiții se află în curs de implementare, în diferite faze. Având în vedere stadiul actual al lucrărilor de execuție și durata acestora, se estimează că cele trei investiții vor fi finalizate în prima parte a anului 2026, conducând astfel la necesitatea extinderii datei limită de tragere a sumelor împrumuturilor.

Împrumuturile de urgență puse la dispoziție după prăbușirea Silicon Valley Bank, accesate de 20% din firmele eligibile CITEȘTE ȘI Împrumuturile de urgență puse la dispoziție după prăbușirea Silicon Valley Bank, accesate de 20% din firmele eligibile

Guvernul a obținut extinderea perioadei de implementare

Pentru a permite utilizarea integrală a sumelor împrumuturilor și finalizarea investițiilor (respectiv construcția celor trei centre pentru mari arși), România a obținut de la BIRD amendarea Acordurilor. Potrivit practicii Băncii, un împrumut/proiect nu ar putea avea o perioadă de implementare mai mare de 10 ani.

În acest context, BIRD a acceptat amendarea acordurilor de împrumut, după cum urmează:

  • extinderea datei limită de tragere a sumelor finanțării adiționale cu 18 luni, respectiv de la 31 decembrie 2024 la 30 iunie 2026; și 
  • posibilitatea ca activitățile proiectului, aflate în curs și/sau care urmează a fi demarate în cadrul celor două acorduri de împrumut, să fie finanțate în cadrul împrumutului inițial până când fondurile acestuia nu vor mai fi disponibile și/sau până la închiderea acestuia și ulterior în cadrul finanțării adiționale (respectiv in cadrul împrumutului 9253-RO); în acest sens fiind eligibile în cadrul împrumutului inițial activitățile/cheltuielile aferente proiectului începând cu data de 11 ianuarie 2024.
viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finanțelor
guvern
imprumut
centra arsi
locuinte tineri