Guvernul a împrumutat de la populație 3,2 miliarde de lei în primele patru luni ale anului, potrivit datelor Ministerului Finanțelor analizate de Profit.ro. Suma a fost atrasă prin programele Fidelis, prin care statul vinde titluri de stat listate la bursă, și Tezaur, prin care sunt vândute titluri de stat populației la unitățile Trezoreriei și la oficiile Poștei. Pentru 2021, statul vrea o sumă record de 8-10 miliarde de lei de la populație, peste cele 6,5 milioane de lei luate anul trecut.
Potrivit autorităților, atragerea de fonduri de la populație reprezintă o metodă de diversificare a împrumuturilor statului, însă dobânzile plătite de Guvern pentru banii luați astfel sunt mai mari decât prin împrumuturile obișnuite, emisiunile de obligațiuni la care cumpără investitorii instituționali.
Guvernul a împrumutat 1,4 miliarde de lei prin titluri Fidelis în luna martie, iar restul prin Tezaur, din care 955 milioane lei în ianuarie, 220 milioane lei în februarie, 490 milioane lei în martie și aproape 150 milioane lei în aprilie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Ministerul Finanțelor a atras de pe piața internă peste 32,2 miliarde lei, din care 3,2 miliarde lei prin programele Tezaur și Fidelis, și 3,5 miliarde euro de pe piața externă prin intermediul unei emisiuni de eurobonduri ceea ce echivalează cu un grad de realizare a planului de finanțare anual în procent de 37,7%", potrivit Ministerului Finanțelor.
În anul 2021, necesarul brut de finanțare se situează la aproximativ 130,8 miliarde lei. Volumul total al împrumuturilor care urmează să fie atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe este determinat de un nivel al deficitului bugetar de circa 80 miliarde lei (7,16% din PIB) și de nivelul datoriei publice care urmează să fie refinanțat în 2021 în valoare de 50,9 miliarde lei.
Pentru anul 2021, volumul indicativ al titlurilor de stat anunțate care urmează a fi emise pe piața internă este de aproximativ 85,5 miliarde de lei, în timp ce suma care va fi mobilizată de pe piața externă este de aproximativ 8,5 miliarde (echivalent) euro prin emisiuni de euroobligațiuni în cadrul programului MTN, prin trageri de la instituții financiare internaționale (IFI) și împrumut UE - Instrument SURE.