Finanțările bancare pentru companii au ajuns la 25 mld. euro, cele imobiliare la 20 mld. euro, dar 42% din populație rămâne nebancarizată

Finanțările bancare pentru companii au ajuns la 25 mld. euro, cele imobiliare la 20 mld. euro, dar 42% din populație rămâne nebancarizată
scris 5 feb 2020

Peste 100 de mii de companii aveau, la finele anului trecut, o finanțare bancară în derulare, iar numărul persoanelor fizice cu credite ipotecare sau imobiliare se apropia de jumătate de milion. Mare parte din populația țării nu are însă nici măcar un cont bancar deschis.

Într-un  astfel de context,  băncile din România lansează o campanie de informare și conștientizare, în care promit transparență sporită pentru a înlătura neajunsurile comunicării din trecut, cu intenția declarată de a-i ajuta pe români să înțeleagă mai bine regulile activității bancare și a posibilitățile pe care le au în relația cu finanțatorii.
Sergiu Oprescu, președintele Asociației Române a Băncilor, spune că obiectivul campaniei (denumită #DreptulLaBanking) este câștigare încrederii a cât mai mulți români și reducerea decalajelor pe indicatorii financiari față de alte țări.

Urmărește-ne și pe Google News

Sergiu Manea, președintele Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR) crede că băncile nu au reușit să vorbească întotdeauna foarte bine “pe limba” clienților și că demersurile de educație financiară ale industriei trebuie să găsească acele iatribuții și ingrediente care să aibă și relevanță pentru oamenii cărora li se adresează. “Ne aflăm într-un contexi în care folosim servicii financiare de 20 de ori mai puțin decât în Uniunea Europeană la nivel relativ. La fel de mulți oameni ca în Uganda folosesc și la noi conturi bancare”, spune manea, amintind că doar 58% din adulții din România au un cont bancar, ponderea populației nebancarizate este de 42%, iar un român din trei continuăn să fie expus riscului de sărăcie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
UPDATE Guvernul a avizat reorganizarea ANAF - scade numărul de vicepreședinți, Antifrauda trece la Inspecție, este schimbat statutul angajaților Antifraudă CITEȘTE ȘI UPDATE Guvernul a avizat reorganizarea ANAF - scade numărul de vicepreședinți, Antifrauda trece la Inspecție, este schimbat statutul angajaților Antifraudă

Steven van Groningen, CEO al Raiffeisen Bank, crede că o problemă rămâne lipsa de incredere în societate, care este exploatată adesea de politicieni.

Potrivit datelor centralizate de la bănci, peste 485.270 de persoane fizice au contractat credite ipotecare/imobiliare de la bănci și au achiziționat locuințe sau au realizat alte investiții imobiliare. Din aceștia, mai mult de jumătate, mai exact 283.769 aveau credite ipotecare este de 283.769, în timp ce numărul debitorilor persoane fizice cu alte credite pentru investiții imobiliare este de 201.505 la finele anului 2019.

Valoarea creditelor ipotecare și pentru alte investiții imobiliare se ridică la 20 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 10% din Produsul Intern Brut.

Totodată, 15 milioane de deponenți și-au încredințat resursele băncilor din țară.

Aproximativ 100.650 companii aveau finanțări de la băncile din România, însumând 25 miliarde de euro la finele lunii noiembrie 2019. Pentru dezvoltarea IMM-urilor, antreprenorii au contractat finanțări bancare de 17 miliarde de euro.

În agricultură, românii au contractat credite de peste două miliarde de euro, potrivit datelor pe septembrie 2019.

Prin intermediul băncilor se realizează aproximativ 885 milioane de tranzacții electronice anual. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
credite
depozite
dreptul la banking
sergiu oprescu
sergiu manea
steven van groningen