Ungurii de la OTP Bank și italienii de la Intesa Sanpaolo Bank au depus oferte indicative apropiate ca valoare pentru achiziția Garanti România, potrivit surselor Profit.ro. Interes pentru achiziție a manifestat și Banca Transilvania, liderul pieței locale după active, care a mai avut și în 2017 discuții pentru preluarea Garanti, dar neconcretizate nici atunci cu o ofertă.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Garanti BBVA a scos la vânzare banca din România, iar băncile interesate au început procesul de due dilligence anul trecut, după cum au arătat, săptămâna trecută, sursele Profit.ro. Garanti România este controlată de Garanti BBVA Turcia printr-o companie din Olanda. Banca din Turcia este deținută în proporție de 49,85% de Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), una dintre cele mai mari instituții financiare din lume, cu afaceri în principal în Spania și America Latină.
Față de alte bănci scoase la vânzare sau vândute în ultima perioadă în România, Garanti Bank are o calitate foarte bună a portofoliului de clienți, a fost ferită de probleme similare celor care au afectat bănci precum Volksbank, Bancpost (cumpărate de Banca Transilvania) sau Banca Românească (preluată recent de EximBank), și a încheiat anul trecut cu cel mai bun rezultat din istoria prezenței sale în România. Situație care va fi reflectată de preț, cumpărătorul nemaiputând marca un câștig de capital (ca în cazul tranzacțiilor menționate), ci doar avantajul preluării unui portofoliu bun, cu sinergii ce permit reducerea costurilor.
La jumătatea anului trecut, de când datează ultima raportare oficială, Garanti a anunțat un profit de aproape 78 de milioane de lei, cu 20% peste cel din perioada similară din 2018. Volumul total al creditelor în bilanțul băncii era de 7,19 miliarde de lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV OTP Bank este în negocieri pentru achiziția Garanti BankLa finele lui 2018, Garanti avea active de 10,26 miliarde de lei și o cotă de piață de 2,27%. Pentru cele două bănci care au depus oferte indicative, achiziția le-ar permite creșterea cotei de piață către 5%. OTP avea active de 11,06 miliarde de lei la finele lui 2018 și o cotă de piață de 2,45%. O eventuală fuziune cu Garanti i-ar permite să depășească Alpha Bank, locul 8 după active, rămânând sub CEC Bank (locul 7, cu 6,5% din piață).
Intesa Sanpaolo Bank are o cotă de piață sub 2% și până în 100.000 de clienți, fiind în prezent a 11-a bancă din România cu active de aproape 9 miliarde de lei. Italienii au păstrat până acum o prezență redusă în România, deși la nivel european reprezintă una dintre cele mai mari bănci. Intesa Sanpaolo SpA este cea mai mare bancă de retail din Italia și a doua după active totale. Are aproape 20 milioane de clienți, din care 12 milioane în Italia. S-a extins la nivel internațional cu 1.100 de sucursale și 7,5 milioane de clienți, inclusiv prin filiale active în sectorul bancar comercial în 12 țări din Europa Centrală și de Est, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, și o rețea internațională de specialiști pentru clienții corporate în 25 de țări. În primul trimestru din 2019, profitul net al băncii italiene s-a situat la 1,05 miliarde de euro (1,18 miliarde de dolari), peste așteptările analiștilor, de 900 milioane de euro, iar Indicele de adecvare al capitalului Tier 1 era de 13,5%, unul din cele mai ridicate din Italia.
CITEȘTE ȘI Finanțele propun 2 miliarde de lei plafon de garanții pentru anul 2020 în programul Prima CasăAcționarul Garanti România nu este presat de pierdere să vândă banca, având în vedere că aceasta a raportat profit în fiecare an între 2013 și 2018 cu excepția anului 2016. Pe de altă parte, profitabilitatea rămâne sub media pieței, randamentul capitalurilor fiind de circa 11% în 2017 și 9% în 2018, comparativ cu un nivel mediu al ROE de aproape 13%, respectiv 15%.
În ultimii ani au fost încheiate mai multe fuziuni, precum Banca Transilvania-Bancpost, Patria Bank-Carpatica, First Bank-Leumi Bank și, cel mai recent, EximBank - Banca Românească.