Ministerul Finanțelor a revizuit necesarul brut de împrumut de la 217 miliarde lei la 235 miliarde lei, potrivit datelor obținute de Profit.ro. Decizia de majorare a fost anunțată și anterior de Profit.ro, în contextul în care Finanțele au ajuns cu împrumuturile din octombrie aproape de limita de 217 miliarde lei, iar deficitul bugetar indicat în planul fiscal-structural trimis Comisiei Europene este de 7,9% din PIB (în termeni ESA), peste nivelul de 6,9% luat în calcul anterior.
Suma de 235 miliarde lei este suficientă pentru a acoperi datoria care ajunge la scadență, precum și deficitul bugetar. Majorarea la 235 miliarde lei acoperă un deficit bugetar de 7,9% din PIB și în termeni cash (standardul intern). Deficitul cash ar putea trece, însă, ușor de acest nivel, iar actualul Guvernul ar putea decide să împrumute în avans și pentru anul următor, având în vedere alegerile și schimbarea executivului așteptată pentru a doua jumătate a lunii decembrie.
Astfel, necesarul brut de împrumut (deficit+rostogolirea datoriei vechi) ar putea fi majorat din nou până la finalul anului, peste nivelul anunțat acum de 235 miliarde lei.
Profit.ro a scris la început de octombrie că Guvernul a împrumutat 32,02 miliarde lei în septembrie, aproape de recordul lunar de 32,4 miliarde lei înregistrat în ianuarie, astfel că totalul împrumuturilor contractate a urcat pentru primele nouă luni la 199,22 miliarde lei, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Suma rezprezenta 92% din necesarul brut de finanțare revizuit, de 217 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI CEC Bank va implementa o platformă CRM de ultimă generație, dezvoltată pe tehnologia no-code de americanii de la Creatio, liderii globali în domeniuPentru octombrie, Finanțele nu au definitivat încă suma împrumutată.
Anterior, necesarul brut de finanțare pentru 2024 a fost majorat de la 181 miliarde lei la 217 miliarde lei. Finanțele au motivat creșterea planului de împrumuturi prin necesarul de fonduri pentru deficitul bugetar, volumul datoriei de refinanțat și asigurarea prefinanțării parțiale a necesarului pentru 2025. Din această sumă, 95 miliarde lei sunt pentru rostogolirea datoriilor vechi ajunse la plată, iar restul pentru deficitul din 2024.
În 2023, ținta de împrumuturi a fost anunțată inițial la 160 de miliarde de lei, după care în octombrie planul de împrumuturi a fost revizuit la 180 de miliarde de lei, în noiembrie la 200 miliarde de lei, iar în decembrie la 205 miliarde de lei. Împrumuturile efective din 2023 au fost de 203 miliarde lei.