Datoriile denominate în dolari ale piețelor emergente au depășit, pentru prima dată, pragul de 4.000 de miliarde de dolari, ca urmare a unei explozii a emisiunilor de obligațiuni în perioada crizei COVID-19, arată datele publicate luni de Banca Reglementelor Internaționale (BRI), transmite Reuters.
BRI, instituție denumită și "banca centrală a băncilor centrale", a precizat că o creștere cu 14% a emisiunilor de obligațiuni în trimestrul aprilie-iunie 2020 a dus la o majorare cu 7% a în ritm anual a datoriilor denominate în dolari, scrie Agerpres
Costurile cu împrumuturile în dolari au scăzut după ce în acest an Rezerva Federală americană a redus dobânda de bază la un nivel apropiat de zero. Cu toate acestea, în mod frecvent piețele emergente sunt avertizate cu privire la "păcatul originar" de a nu putea să ramburseze datoriile în dolari atunci când propriile lor monede se depreciază.
BRI a precizat că, la fel ca și în precedentele trimestre, datoriile în dolari ale piețelor emergente din Africa și Orientul Mijlociu au înregistrat cel mai puternic ritm de creștere, de 14%, stimulat de țările din Orientul Mijlociu. De asemenea, datoriile în dolari ale piețele emergente din Asia-Pacific și America Latină au înregistrat creșteri anuale de 9%, respectiv 5%.
În contrast, piețele emergente din Europa au înregistrat o scădere de 5% a datoriilor în dolari în trimestrul al doilea, continuând o tendință de declin înregistrat în ultimii șase ani, pe măsură ce creditele denominate în euro au devenit mai importante pentru această regiune.
La începutul acestui an, datoriile denominate în moneda euro în Europa emergentă, regiune care include țări precum Polonia, Cehia, Ungaria și România, au depășit datoriile în dolari.