Grupul suedez Intrum, liderul Europei în credit management, care a cumpărat în România Top Factoring în 2017, iese de pe piața locală, confirmând informațiile publicate anterior de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
În februarie, Profit.ro a anunțat că Intrum ia în calcul să plece din România, în cadrul strategiei de a-și simplifica operațiunile și de a se concentra pe piețele-cheie.
Întregul portofoliu de creanțe al Intrum din România va fi achiziționat de DDM Group, un investitor multinațional specializat în portofolii de credite neperformante (NPL) în Europa Centrală și de Sud-Est, pentru un preț de achiziție brut de 17,3 milioane de euro, relevă datele analizate de Profit.ro.
Operațiunea a intrat acum în analiza Consiliului Concurenței.
Valoarea nominală a portofoliului de creanțe se ridică la peste 1 miliard de euro. DDM, grup fondat în 2007 în Elveția, va finanța achiziția cu numerar existent.
Administrarea portofoliului va fi realizată de firma AxFina, parte a grupului DDM.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV First Bank devine a doua instituție de credit care furnizează ANAF informații despre sumele ce pot fi virate pentru popriri. ANAF așteaptă și restul băncilor până în octombrie, când raportarea devine obligatorieTop Factoring, companie de recuperare creanțe, a fost preluată în 2017 de grupul suedez Intrum și a intrat ulterior sub brandul Intrum România.
În 2021, Intrum România a avut afaceri de 28,1 milioane lei și o pierdere de 875.120 lei, cu 95 de angajați.
Intrum Justitia a cumpărat Top Factoring în luna aprilie 2017 de la fondul de investitii Reconstruction Capital II Limited (RC2), deținut de Ion Florescu, cu 25 de milioane de euro.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Legea care urma să interzică plata salariilor cash, întoarsă la comisii. Inițiatorii renunță la obligația plății pe card, înlocuind-o cu drept al salariatului de a optaÎn iunie 2017, Intrum Justitia fuziona cu Lindorff, devenind astfel liderul mondial în credit management și recuperare de creanțe, cu operațiuni în 24 de țări din Europa și 160 de parteneri în întreaga lume.
În România, Intrum concurează cu Kruk, EOS, APS.
Separat, Intrum a încheiat un acord pentru vânzarea operațiunilor din țările Baltice (Estonia, Letonia și Lituania) către Aktiva Finance Group, liderul pieței baltice de colectare și cumpărare de creanțe, pentru o sumă în numerar de 30 de milioane de euro.
Tranzacția, care ia în considerare 100% din participația la capitalul social al Intrum Estonia AS, Intrum Latvia SAI și Intrum Lithuania UAB, se preconizează că se va încheia în trimestrul al treilea pentru activitățile estoniene și letone și în trimestrul al patrulea pentru activitățile lituaniene.