Firmele care au luat credite garantate de stat prin programul IMM Invest în prima sesiune e acestuia au început să ramburseze creditele din vara acestui an, ceea ce a pus presiune pe situația lichidităților, spune Cristina Totu, director al direcției IMM din CEC Bank. Banca de stat și-a majorat expunerea pe companii în ultimul an, spune Totu, însă cel mai mult în 2024, la nivelul sistemului bancar, a crescut creditul acordat populației, mai ales cel de consum, lucru vizibil și în comerțul online.
„Companiile sunt foarte atente pentru că, începând cu iunie anul acesta, toate facilitățile de credit, mare parte din facilitățile de credit IMM Invest din primul program, au intrat la rambursare, lucru care se vede ca o presiune pe partea de cash flow a companiilor și atunci sunt atenți cum se întâmplă lucrurile, pentru a ieși să se finanțeze”, spune Totu, la evenimentul Profit E-commerce Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
Programul cu garanții de stat IMM Invest a fost introdus în 2020, în timpul crizei COVID-19, și presupunea la început dobândă 0 pentru companii. Firmele s-au îngrămădit la lansare cu aplicațiile, dar selecția au făcut-o băncile.
CEC Bank a ajuns la peste 8.000 de clienți întreprinderi mici și mijlocii cu credite, cu un sold de 7,6 miliarde de lei. Anul trecut, Totu arăta că banca are 7.300 de clienți IMM, cu un sold al împrumuturilor de 6,7 miliarde de lei.
CITEȘTE ȘI Treceri de pietoni supraînălțate, în proximitatea școlilor din București. Prețul estimat al proiectelorTotu spune că firmele trebuie să aibă un site de reprezentare, să poată fi găsite de motoarele de căutare și să poată derula comenzile clienților prin site-ul propriu.
„Putem să oferim credite de investiții inclusiv pentru dezvoltare, derulare și implementare site, pentru construcția unei facilități de producție sau a unui depozit, care să asigure accesul la materiile prime necesare extrem de rapid, facilități de credit pentru finanțarea capitalului circulant, plafoane de scrisori de garanție, de acreditive, și chiar soluții de decontare prin site-ul companiilor”, spune Totu.
Banca oferă credite pentru investiții cu maturitatea de până la 12 ani și oferă împrumuturi cu toate tipurile de garanții, inclusiv pentru creșterea competitivității IMM.
„China este în acest momentul unul dintre jucătorii foarte importanți, însă avem mare încredere că sprijinind IMM de pe plan local, putem să combatem prezența Chinei pe plan național și, de ce nu, european”, spune Totu.
„O preocupare permanentă este zona de automatizare, care este foarte importantă, și aici intervenim noi ca finanțator, pentru a facilita accesul cât mai rapid la partea aceasta și pentru a aduce zona de producție acolo unde trebuie să fie, la un nivel cât mai competitiv în piață”, adaugă ea.
Companiile sunt atrase de bancă spre zona de digitalizare nu doar prin finanțări, ci și prin comisioane operaționale mai mici, explică directoarea direcției IMM.
În ultimul an însă, persoanele fizice au revenit în centru atenției băncilor, vedetă fiind creditul de consum.
„Pe zona de persoane fizice a crescut creditarea foarte mult în acest an față de perioada similară a anului trecut, inclusiv pe zona de credite de nevoi personale, care cu siguranță se văd și pe partea de comerț online”, spune Totu.
CEC Bank a încheiat anul trecut pe locul 3 după active, în urcare de pe locul 5 în 2022.