Ministerul Finanțelor analizează forma fuziunii dintre EximBank și Banca Românească, având în vedere diferențele majore de business dintre cele două instituții financiare, a declarat astăzi ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. EximBank a finalizat recent procesul de preluare a Banca Românească, tranzacție semnată înante de instalarea actulului guvern. Liderii liberali, inclusiv Cîțu, au criticat în repetate rânduri tranzacția, despre care ministrul spune că nu a putut fi oprită. Totodată, ministrul Finanțelor a criticat conducerea CEC Bank pentru că banca, deși de stat și recapitalizată recent, nu este dealer primar la emisiunile de obligațiuni ale statului.
O eventuală intrare a CEC Bank în rândul dealerilor primari, bănci care participă la licitațiile de obligațiuni prin care se împrumută statul, ar avea, probabil, impact pozitiv asupra costurilor de împrumut ale statului, întrucât ar spori concurența dintre bănci.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Tranzacția era parafată când am venit eu. Fuziunea nu este încă aprobată de Ministerul Finanțelor și la fuziune vă spun că mă gândesc dacă rămâne în această formă. Acolo sunt mai multe lucruri de discutat, pentru că această fuziune, între o bancă de stat (EximBank, n.r.) care nu a avut activitate pe piața de retail și o bancă de retail (Banca Românească, n.r.) care a acționat în ultimii ani pe piața de retail, cu bune și rele, este complicat de făcut. Și aici este nevoie de expertiză, experiență. Vom mai discuta despre asta. Dar, fuziunea nu este aprobată încă, doar tranzacția", a declarat Cîțu într-o conferință de presă.
Prin achiziția Băncii Românești de către EximBank de la NBG, statul va controla prin CEC Bank și EximBank aproape 10% din sectorul bancar. Noua entitate rezultată din eventuala fuziune EximBank-Banca Românească se va situa printre primele 10 bănci din România, având o cotă de piață de aproximativ 3%.
"Nu vă ascund că vreau ca CEC Bank și EximBank să fie doi competitori reali pentru celelalte bănci. Pe mine nu mă interesează doar activele, mă interesează profitabilitatea, mă interesează produsele. Astăzi nu sunt competitori reali pentru celelalte bănci din sistem", a spus Cîțu.
CITEȘTE ȘI ING lansează conturi deschise 100% online, fără comisioane, pentru clienții altor bănciMinistrul a citicat conducerea CEC Bank pentru că banca de stat lipsește dintre dealerii primari, băncile care participă la licitațiile de obligațiuni prin care se împrumută Guvernul.
"Mi se pare un lucru interesant ca o bancă din primii zece (în funcție de cota de piață, n.r.) să nu fie dealer primar (la emisiunile de obligațiuni ale statului, n.r.), când am rămas în România la șapte dealeri primari. Nu am auzit de la CEC și nici de la președintele CEC să spună că este un obiectv. Ceea ce este inadmisibil după ce statul te capitalizează, să nu faci demersuri să fii dealer primar. Vom mai vorbi despre CEC și EximBank", a afirmat Cîțu.
La licitațiile de obligațiuni organizate de Trezorerie (piața primară) participă doar dealerii primari, mai multe dintre marile bănci de pe piața locală. Băncile licitează și cumpără obligțiuni în nume propriu sau pentru clienții băncii.
Întrebat despre schimbări în conducerea CEC Bank, ministrul a spus că n au fost schimbări până acum, dar că au ajuns la cunoștința sa "câteva informații despre situații de incompatibilitate pe care urmează să le rezolv".