Cele mai puternice bănci centrale din lume se coordonează pentru a îmbunătăți accesul la lichidități

Cele mai puternice bănci centrale din lume se coordonează pentru a îmbunătăți accesul la lichidități
scris 20 mar 2023

Băncile centrale ale Statelor Unite, Elveției și altor țări se coordonează pentru a îmbunătăți accesul la lichidități, cu scopul de a asigura piețele, în plină criză de încredere în sistemul bancar. imediat după ce UBS a cumpărat Credit Suisse, relatează AFP.

Această măsură excepțională a fost anunțată duminmică după ce UBS a cumpărat Credit Suisse - o operațiune orchestrată de către Guvernul elvețian, în vederea restabilirii încrederii în sistemul financiar, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Skoda ar trebui să reducă 3.000 de locuri de muncă și să elimine unele modele dacă schema de emisii Euro 7 a UE va rămâne în forma actuală CITEȘTE ȘI Skoda ar trebui să reducă 3.000 de locuri de muncă și să elimine unele modele dacă schema de emisii Euro 7 a UE va rămâne în forma actuală
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Instituțiile au decis să consolideze ”liniile swap”, un dispozitiv care facilitează accesul băncilor centrale străine la dolari.

Băncile centrale vor crește astfel frecvența operațiunilor în dolari, ”până acum săptămânale, (iar) aceste operațiuni vor fi de-acum zilnice și vor începe luni, 20 martie 2023. Ele vor continua în acest ritm cel puțin până la sfârșitul lui aprilie”, au anunțat ele duminică într-un comunicat.

Rețeaua liniilor de swap servește ”plasa de siguranță a lichidităților, pentru a calma tensiunile pe piețele de finanțare internaționale și a contribui astfel la atenuarea efectelor acestor tensiuni asupra ofertei de împrumuturi ale gospodăriilor și întreprinderilor”, subliniază aceste instituții.

Piețele, care se află în plină agitație după falimentul-fulger al Silicon Valley Bank, se tem de lipsa lichidităților, în contextul în care dobânzile au crecut în lupta împotriva inflației.

În 2020, Fed a creat și extins acorduri similare în timp ce pandemia covid-19 avansa, iar acestea au fost prelungite.

Acordul a fost semnat de către Banca Angliei, Banca Canadei, Banca Centrală Europeană (BCE), Banca Japoniei, Banca Națională Elvețiană (BNS) și Rezerva Federală a Statelor Unite.

viewscnt
Afla mai multe despre
bănci
lichidități