Cea mai mare instituție financiară din Moldova, maib, a decis cu privire la o plasare de acțiuni (IPO) la Bursa de Valori București.
Echipa maib a luat inițial în considerare mai multe piețe unde ar putea plasa actele băncii, dar decizia a fost luată în favoarea Bucureștiului, a anunțat, într-o conferință de presă la Chișinău, președintele băncii, Giorgi Shagidze, citat de publicația locală infotag.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Variantele indicate anterior pentru listare erau Londra, Amsterdam, Varșovia și București.
Banca are 58 de sucursale, 62 de agenții, peste 2.200 de angajați și circa 900.000 clienți activi, dintre care 443 clienți corpotativi, având un portofoliu de credite de peste 19 miliarde lei moldovenești (981 milioane euro) și depozite de peste 26 miliarde lei moldovenești.
El a precizat că IPO-ul va juca rolul unui flagship pentru integrarea afacerilor moldovenești pe piața financiară internațională.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Vicepreședintele senior Franklin Templeton București: Portul Constanța - candidat serios pentru listare la bursă. Fondul Proprietatea este dispus să-și vândă deținerea, în actualul context geopolitic-economic poate fi o poveste de IPO extraordina„Când cea mai mare bancă emite un IPO, aceasta acționează ca o poartă deschisă pentru a atrage noi investitori în țară. Se uită la țară, în general, și apoi își asumă riscurile investiției. Prima lor decizie va fi să investească în maib, iar apoi în alte active din Moldova”, a spus bancherul.
Banca se pregătește să plaseze titluri de valoare în prima jumătate a anului 2023, dar nu exclude posibilitatea ca acest lucru să se întâmple mai devreme.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO&FOTO Apare o nouă franciză în România. Vrea să ajungă la o rețea de 200 de magazine în următorii 5 aniBERD a cumpărat participația la B.C. Moldova Agroindbank S.A (maib), alături de fondurile Invalda și Horizon Capital, de la Agenția Proprietății Publice din Republica Moldova, achiziția fiind făcută prin intermediul companiei HEIM Partners, deținută de cele trei cumpărători.
CITEȘTE ȘI SUA impun noi sancțiuni Rusiei în domeniul militar și al informațiilor și unei unități militare chineze care a cumpărat avioane și rachete ruse; Moscova acuză Washingtonul că amenință ”stabilitatea mondială”BERD este un investitor important în sectorul bancar din Republica Moldova și cel mai mare investitor instituțional în economia moldovenească. Totodată, BERD, care este și acționar minoritar la Banca Transilvania, a sprijinit intrarea băncii românești în acționariatul Victoriabank, a treia instituție de credit de peste Prut. Banca Transilvania a cumpărat 44,6% din acțiunile Victoriabank. Cumulat, BERD și Banca Transilvania dețin împreună 72,2% din Victoriabank.