BRK Financial Group (BRK), casă de brokeraj clujeană cu o cotă de piață de 6,62% la Bursa de Valori București, a devenit acționar al TechVentures Bank, având o participație de 9,86% din capitalul social al băncii.
Calculul este că această asociere va facilita accesul BRK la instrumente financiare specifice pieței intrabancare (soluții avansate de hedging) și în același timp TechVentures Bank poate avea în vedere oferirea de servicii investitorilor și intermediarilor din piața de capital (servicii de custodie, banca de decontare etc).
TechVentures Bank este fosta Bancă Feroviară Română, al cărei pachet majoritar de acțiuni a fost preluat de antreprenorul IT Olimpiu Bălaș de la Valer Blidar, tranzacție anunțată de Profit.ro în vara lui 2020.
Banca îi are acum ca acționari pe Vasile Olimpiu Balaș (64,6%) Tech Ventures Capital AFIA, o societate de administrare a fondurilor de investiții alternative (9,5%), Tristar TRISTAR (18,5%) și Atelierele CFR GRIVIȚA (7,4%).
CITEȘTE ȘI Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online?Valer Blidar controla banca prin dețineri atât în nume propriu, cât și prin firmele Astra Vagoane Călători, Tristar și Atelierele CFR Grivița.
Bălaș este proprietarul firmei New Business Dimensions, care produce software pentru bănci. În luna septembrie, Profit.ro a anunțat că noul proprietar al Băncii Feroviare, Vasile Olimpiu Bălaș, a ieșit din acționariatul New Business Dimensions (NBD), o companie preluată în toamna anului 2017 de la Romsys. El a declarat pentru Profit.ro că prin această tranzacție a dorit să evite conflictul de interese, întrucât New Business Dimensions are mulți clienți bancari.
CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business onlinePachetul de acțiuni al lui Bălaș la NBD a fost preluat de George Simion, șeful Information Security la Rompetrol (KPG International).
Bălaș spune că, în afară de NBD, a vândut și participația de 51% deținută Wing Leading Edge (WLE), companie cu afaceri de 11,6 milioane de lei în 2019.
"Motivul a fost același ca și la NBD. WLE are contracte cu câteva bănci și IFN-uri și nu voiam să existe conflict de interese. Pentru mine aceste business-uri (NBD și WLE - n.r.) au fost o provocare, le-am luat când se aflau în declin, le-am pus pe picioare, iar acum sunt funcționale și au manageri foarte buni, aduc profit bun, au creșteri semnificative an de an. Sper să fac aceeași treabă bună și la bancă", a mai spus Bălaș.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un duplex de la nivelul superior al unui complex rezidențial nou din Brașov, cu panoramă superbă către Tâmpa și zona istoricăPentru acest an, afacerile NBD și WLE au fost estimate la 6,5 miloane de euro, din care 3,5 milioane de euro pentru NBD.
Banca Comercială Feroviară, fondată în 2009, este una dintre cele mai mici bănci din România, cu active de doar 463 de milioane de lei la finele anului trecut, în scădere de la 554 de milioane de lei în 2018 și 574 de milioane de lei în 2017.
CITEȘTE ȘI Cum pot fi investițiile în real-estate din orașele universitare accelerator de dezvoltare pentru tineriDupă doi ani de profituri modice, banca a revenit anul trecut pe o pierdere de 7,8 milioane de lei care se adaugă pierderilor cumulate de 33,2 milioane de lei de la înființare și care depășiseră, astfel, mai bine de jumătate din capitalul social. Instanțele au decis în acest an că banca poate să recupereze 1,7 milioane de lei plus penalități de la Lucian Isar, fost șef al Consiliului de Supraveghere.