BCE ar putea fi nevoită să restricționeze creșterea economică pentru a ține sub control inflația

BCE ar putea fi nevoită să restricționeze creșterea economică pentru a ține sub control inflația
scris 19 nov 2022

Banca Centrală Europeană (BCE) va continua să majoreze ratele dobânzilor și ar putea chiar să fie nevoită să restricționeze activitatea economică pentru a controla inflația, a declarat președintele BCE, Christine Lagarde, evidențiind dobânzile drept instrumentul cheie al băncii pentru reducerea bilanțului, transmite CNBC.

Profit.ro va organiza, pe 12 decembrie, conferința Profit Financial.forum - Piețele financiare și provocările noilor crize - Ediția a V-a, la care vor participa cei mai mari jucători din piața financiar-bancară.

Conferința, programată la Grand Hotel Marriott București, va fi organizată cu sprijinul Agista, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, NNDKP și UniCredit Bank, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Începând din luna iulie, BCE a majorat dobânzile cu 2 puncte procentuale, o măsură fără precedent, pentru a combate inflația, și a declarat că va înăspri și mai mult politica monetară prin creșterea ratelor dobânzilor și reducerea activelor sale, de 5.000 de miliarde de euro), scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
BCE începe să retragă lichiditatea injectată în sistemul bancar CITEȘTE ȘI BCE începe să retragă lichiditatea injectată în sistemul bancar

”Ne așteptăm să creștem în continuare dobânzile, iar retragerea activelor poate să nu fie suficientă. Ratele dobânzilor sunt și vor rămâne principalul instrument de ajustare a politicii noastre. Recunoscând că ratele dobânzilor rămân instrumentul cel mai eficient pentru modelarea orientării noastre politice, este oportun ca bilanțul să fie normalizat într-un mod măsurat și previzibil”, a spus Lagarde într-un discurs la o conferință.

La nivelul de 1,5%, dobânda pentru depozite a BCE nu este departe de așa-numita dobândă neutră, la care banca nu stimulează și nici nu reține creșterea.

Cele mai multe estimări ale dobânzii neutre sunt între 1,5% și 2%, ceea ce sugerează că, după o creștere preconizată în decembrie,politica monetară permisivă va fi eliminată.

Problema este că inflația, care rulează la 10,6%, este cu mult peste ținta de 2% a BCE și chiar și o recesiune, acum aproape sigură în lunile de iarnă, este puțin probabil să atenueze presiunile prețurilor suficient pentru a lăsa BCE să iasă din politica de frânare.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
inflatie
economie