Andrei Stamatian, fost director în UniCredit România, a preluat conducerea executivă a băncii EnergBank din Republica Moldova, fiind deja autorizat de banca centrală de peste Prut. "Prioritatea mea în perioada imediat următoare este digitaliarea băncii, cu care nu pornim dintr-o poziție de top, întâi trebuie să ajungem la nivelul altora", a declarat, pentru Profit.ro, noul CEO EnergBank
Primul pas în procesul de digitalizare va fi îmbunătățirea aplicației de mobilebanking a EnergBank, spune Stamatian. Aceasta este deja funcțională, dar are nevoie de dezvoltare și îmbunățiri semnificative. "Apoi vom continua cu dezvoltarea de produse de creditare digitale, cu onboarding online al clienților, așa cum s-au dezvoltat și la băncile din România", precizează Stamatian, pentru Profit.ro.
Potrivit afirmațiilor sale, digitalizare necesită și o schimbare a mentalităților la nivelul instituției și a clientelei și este o direcție firească, inclusiv în condițiile în are banca are acționar un fintech estonian. "Iute Group a înființat inițial în Republica Moldova un fintech, în 2008, Iute Credit, care ulterior a cumpărat banca EnergBank", spune Stamatian.
Înopinia noului CEO EnergBank, pentru piața bancară a Republicii Moldova, principala provocare este nivelul destul de redus al disponibilităților financiare ale oamenilor, însă creșterea din ultima perioadă indică existența unui potențial bun.
Andrei Stamatian are o carieră îndelungată în sistemul bancar românesc. A fost Director de Retail și Canale de Distribuție Alternative la UniCredit Bank România din iulie 2019 până în noiembrie 2023, iar anterior Deputy CEO la CEC Bank (iunie 2011-decembrie 2018), CEO Raiffeisen Banca pentru Locuințe (noiembrie 2009-iunie 2011), după alți 4 ani în Raiffeisen Bank România și câteva luni în 2005-2005 la HVB.
EnergBank ocupă locul 8 după active pe piața bancară din Republica Moldova, cu active de aproape 160 milioane de euro.
O perioadă s-a aflat în administrare specială, înainte de preluarea de către Iute Credit, iar conducerea a fost schimbată de mai multe ori.
Andrei Stamatian a preluat poziția de CEO la patru luni după plecarea fostului Președinte, Lilian Guzun, numit la începutul lunii august 2023 în funcția în care nu a rămas decât o lună, până în septembrie 2023. Înaintea sa, banca fusese condusă timp de 15 ani de Iurii Vasilachi, demis în vara anului trecut, după o perioadă în care instituția nu a fost ferită de litigii și sancțiuni din partea băncii centrale. În 2017, Banca Națională a Moldovei amenda cinci membri ai comitetului de conducere pentru nerespectarea cerințelor prudențiale în creditare, nereguli în concentrarea riscurilor, clasificarea activelor și încălcarea reglementărilor în domeniul tranzacțiilor cu persoane afiliate.
Piața bancară din Republica Moldova este în proces de "curățare" și reașezare, după ce a fost zguduit acum câțiva ani de o fraudă uriașă, de 1 miliard de dolari, echivalentul a 12% din PIB-ul Moldovei, care a devalizat trei bănci și în urma căreia încă nu s-a reușit recuperarea prejudiciului.
O româncă a preluat la finele anului trecut și conducerea Băncii Naționale a Republicii Moldova, Anca Dragu, fost reședinte al Senatului și fost ministrul de Finanțe în guvernul Dacian Cioloș fiind numită guvernator de Parlamentul de la Chișinău, după demiterea lui Octavian Armașu, acuzat de activitate „defectuoasă” în legătură cu recuperarea prejudiciilor cauzate de „furtul miliardului”.