Banca Italiei a avertizat miercuri că ieșirea țării din zona euro nu ar rezolva problemele economice ale acesteia, în timp ce două partide importante susțin renunțarea la moneda unică, înainte de alegerile generale care ar putea avea loc cel mai devreme în toamna acestui an, transmite Reuters.
Liga Nordului, de orientare de dreapta, vrea să scoată Italia din zona euro, iar formațiunea Mișcarea 5 Stele, anti-sistem, care în unele sondaje este cel mai popular partid, vrea să organizeze un referendum în acest sens, scrie News.ro.
”Este o iluzie să crezi că problemele Italiei ar putea fi rezolvate mai repede în afara Uniunii Economice și Monetare”, a spus guvernatorul Băncii Italiei, Ignazio Visco, în discursul anual susținut în fața acționarilor, la Roma.
Partidele care vor renunțarea la euro atribuie creșterea economică lentă a Italiei, care este cronică, parțial constrângerilor fiscale din zona euro.
Alegerile ar trebui să aibă loc în mai 2018, dar oficiali ai principalelor partide spun că se așteaptă ca votul să aibă loc în această toamnă.
”Plecarea din zona euro, care este deseori discutată fără cunoașterea faptelor, nu ar ajuta la vindecarea defectelor structurale ale economiei noastre: în mod sigur nu ar reduce costurile dobânzilor și cu atât mai puțin nu ar reduce, prin magie, nivelul datoriilor”, a spus Visco.
Șeful băncii centrale a spus că, din contră, acest lucru ar genera riscuri semnificative de instabilitate.
Visco a arătat că Italie trebuie să își concentreze energia pe reducerea datoriei publice uriașe, de circa 132% din PIB, cea mai ridicată din zona euro după cea din Grecia.
Italia are cea mai scăzută creștere economică din zona euro, PIB-ul fiind cu peste 7% sub nivelul de la declanșarea crizei financiare globale, în 2008. PIB-ul restului zonei euro este cu 5% mai ridicat față de aceeași perioadă.
Visco a avertizat că, cu actualul ritm de creștere, economia Italiei va reveni la nivelul din 2007 în prima jumătate a anilor 2020.
El a cerut o reformare majoră a politicilor economice italiene, cu o creștere a investițiilor publice, o regândire a sistemului fiscal și o redublare a eforturilor de combatere a evaziunii fiscale.
Potrivit acestuia, economia italiană va avansa probabil cu aproximativ 1% în 2017, ritm aproximativ egal cu cel de 0,9% înregistrat în 2016, dar circa jumătate față de cel anticipat pentru zona euro.