Polițele RCA pot fi cumpărate în avans cu două luni după modificarea Normei 20, iar denunțarea polițelor Euroins ar putea fi prelungită cu 90 de zile, a declarat Valentin Ionescu, șeful Direcției Generale Asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
"Proiectul de normă pe care ASF l-a promovat, l-a aprobat și a fost și publicat în Monitorul Oficial are în vedere modificarea prevederilor articolului 13 din Norma 20, prin care este reglementată perioada în care contractul de RCA poate intra în valabilitate de la momentul încheierii acestuia. Prin propunerea de modificare se are în vedere prelungirea cu 30 de zile a termenului prevăzut. Ca urmare, termenul maxim pentru intrarea în vigoare a contractelor RCA în acest moment, pentru că este deja publicată în Monitorul Oficial norma, s-a majorat la 60 de zile pentru încheierea contractului. Deci se poate încheia contract RCA de către posesorii polițelor Euroins și nu numai, de către alți posesori de polițe RCA care doresc să-și reînnoiască din timp contractul RCA cu 60 de zile maximum", a spus Valentin Ionescu pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, vechea prevedere din normă era de 30 de zile, iar obligativitatea intermediarilor și a societăților de asigurări prin partea de distribuție era aceea de a anunța posesorii de poliță RCA cu 30 de zile înainte că le expiră polița. De atunci încolo depindea de fiecare posesor de poliță dacă o reînnoiește imediat ce a primit mesajul de la broker sau cu câteva zile înainte.
"Înțeleg că media este undeva cu 4-5 zile înainte - 1 săptămână a celor care își reînnoiesc polița RCA, dar, având în vedere situația cu polițele de la Euroins, am vrut să dăm un segment mai mare de timp, ca să nu avem un blocaj potențial operațional în piață, celor care au aceste polițe, să le schimbe din timp", explicat Ionescu.
El a precizat că ASF a promovat un pachet de măsuri prin care a dorit să reducă presiunea care ar putea fi generată de reînnoirea unui număr mare de polițe RCA într-o perioadă scurtă de timp.
"Pe lângă modificarea Normei 20, cu extinderea termenului de preschimbare a poliței de la 30 la 60 de zile înainte, o altă măsură propusă de noi a fost un proiect de ordonanță de urgență prin care propunem inițiatorului Ministerul de Finanțe și Guvernul României aprobarea prelungirii denunțării valabilității polițelor Euroins cu încă 90 de zile. Momentan, în Legea 85, există termenul de denunțare a tuturor polițelor Euroins, mai puțin a celor de garanții, la 90 de zile de la declanșarea procedurii de faliment. Acest termen ar fi fost 8 septembrie. Având în vedere calculele pe care le-am făcut și faptul că estimăm, dar în funcție și de denunțările care se fac zilele acestea, estimăm că vor rămâne peste 1.500.000 de polițe valide la 8 septembrie și pentru că lunile de vârf de preschimbare a contractelor RCA sunt de obicei luni de toamnă - octombrie, noiembrie, decembrie, dar chiar și o parte din septembrie -, în vederea scăderii acestui număr și a scăderii presiunii operaționale pe brokeri și pe societățile de asigurare și pentru a avea oportunitatea ca cetățenii care au RCA să îl preschimbe liniștiți și să nu fie forțați în acea perioadă imediat după 8 septembrie, să caute RCA și să fie aglomerație la intermediari și la societățile de asigurări, am propus acest proiect de ordonanță de urgență", a susținut oficialul ASF.
Valentin Ionescu a adăugat că, în cazul în care termenul de denunțare va fi extins până în decembrie, ar scădea cu mult numărul de polițe ce ar mai fi valabile, probabil undeva la 700.000 - 800.000 de la 1,5 - 1,6 milioane de polițe, număr care poate fi absorbit de piață fără probleme mari, având în vedere că mai sunt doar șase companii de asigurări autorizate pe RCA și două pe pașaport european.