Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) se arată îngrijorată de evoluția crizei de pe piața asigurărilor din România și spune că, potrivit unei analize realizate la solicitarea sa, poziția Euroins România ar fi una solidă din punct de vedere financiar.
BERD spune că dorește să contribuie la găsirea unei soluții fără costuri suplimentare pentru deținătorii de polițe de asigurare sau pentru contribuabili și, împreună cu EIG, a făcut o propunere de rezoluție către ASF.
În urma unei verificări prealabile, în octombrie 2021, BERD a investit ântr-o participație minoritară la Euroins Insurance Group din Bulgaria (EIG), societatea-mamă a Euroins România Asigurare-Reasigurare SA (EIRO). În calitate de acționar, BERD s-a angajat împreună cu consiliul de administrație al EIG pentru a îmbunătăți în continuare operațiunile și performanța, în special în România.
"BERD ia act de anunțul din 17 martie al ASF, autoritatea de reglementare financiară din România, potrivit căruia licența EIRO a fost retrasă din cauza unor deficiențe percepute în materie de guvernanță corporativă. Acest anunț a fost făcut în lumina unui Raport permanent de capital (PCR) publicat de ASF la 2 februarie, care a identificat un deficit de capital de peste 400 de milioane EUR. Ca urmare a PCR, Consiliul de administrație al EIG, cu sprijinul BERD, a comandat o analiză actuarială independentă a EIRO de către un expert actuarial de renume la nivel mondial. Analiza nu oferă o bază pentru revizuirea opiniei BERD cu privire la poziția financiară solidă a EIRO în momentul în care i-a fost retrasă licența. BERD colaborează în mod activ cu toate părțile responsabile pentru a găsi o soluție la perturbarea pieței cauzată de retragerea licenței EIRO", afirmă instituația.
BERD mai spune că va continua să colaboreze cu conducerea EIG și cu celelalte părți interesate pentru a găsi o soluție viabilă în România, în beneficiul companiei, al populației și al pieței românești de asigurări.
Decizia ASF de a retrage licența Euroins România și intenția sa de a cere falimentul acesteia reflectă opinia autorității de reglementare potrivit căreia fondurile de capital de Solvabilitate II (S2) ale Euroins România s-ar situa cu 2,17 miliarde lei (aproximativ 441 milioane euro) sub cerința de capital S2 și cu 1,75 miliarde lei (aproximativ 355 milioane euro) sub cerința de capital minim.