De săptămâna viitoare, polițele RCA Euroins încetează să mai fie valabile. Peste 800.000 de șoferi sunt în situație de risc.
Polițele RCA Euroins (Asigurare Reasigurare) încetează de drept în data de 7 decembrie 2023. Excepție face contractele de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 – Garanții, polițe, care expiră pe 5 februarie 2024
„Recomandăm tuturor persoanelor care au asigurarea RCA la Euroins să își reînnoiască această asigurare cât mai repede posibil. Astfel încât să se evite aglomerația din ultima zi. Asigurătorii și intermediarii sunt pregătiți să preia toate polițele rămase.”, a declarat Valentin Ionescu, directorul general al Direcției Generale Asigurări, din cadrul ASF, arată Agerpres.
CITEȘTE ȘI VIDEO Asigurări mai scumpe pentru accidentele grave. Valentin Ionescu (ASF): Să fie penalizați la următoarea poliță cu 80% față de tariful normalPotrivit acestuia, sunt aproximativ 800.000 de polițe RCA rămase de la Euroins care trebuie reînnoite.
ASF a monitorizat zilnic evoluția cotelor de piață a celor opt asigurători care practică RCA în acest moment. Autoritatea a realizat acest lucru pentru a se asigura că acele cote de piață preluate sunt sustenabile din punct de vedere al solvabilității.
„Au fost luate mai multe măsuri, astfel încât piața asigurărilor să rămână stabilă și funcțională. În același timp, au fost verificate, din supraveghere sau din controale, sistemele IT ale asigurătorilor și intermediarilor. Astfel încât să ne asigurăm că în momentul 7 decembrie sistemele lor sunt reziliente. Există în continuare nevoie ca mai multe societăți de asigurare să intre în piață și să vândă RCA pentru a echilibra cererea cu oferta.”, a declarat directorul general al Direcției Generale Asigurări/
Asigurări RCA mai scumpe din 2024
Modificarea sistemului bonus-malus în 2024 îi va face pe unii șoferi să plătească mai mult pentru polițele RCA. Creșterea ar putea fi, % în unele cazuri, chiar și de 80. Motivul – ASF dorește sancțiuni mai dure pentru conducătorii auto implicați în accidente. În schimb, cei fără accidente vor beneficia de reduceri.
În prezent, există opt categorii pentru „bonus”, respectiv opt pentru „malus”.
CITEȘTE ȘI Program ”Primul Monument Restaurat": Credite bancare sau granturi de la autorități locale, garantate de statCategoriile Bonus
Clasa B1 – se percepe o reducere de 5%.
Clasa B2 – se percepe o reducere de 10%.
Clasa B3 – se percepe o reducere de 15%.
Clasa B4 – se percepe o reducere de 20%.
Clasa B5 – se percepe o reducere de 25%.
Clasa B6 – se percepe o reducere de 30%.
Clasa B7 – se percepe o reducere de 40%.
Clasa B8 – se percepe o reducere de 50%.
Categoriile Malus sunt:
CITEȘTE ȘI ASF extinde lista - Euroins Insurance, parte a grupului bulgar Eurohold, cu faliment deschis în România, poate subscrie mai multe categorii de risc pe piața locală a asigurărilor, dar fără RCAClasa M1 – se percepe o majorare de 10%.
Clasa M2 – se percepe o majorare de 20%.
Clasa M3 – se percepe o majorare de 30%.
Clasa M4 – se percepe o majorare de 40%.
Clasa M5 – se percepe o majorare de 50%.
Clasa M6 – se percepe o majorare de 65%.
Clasa M7 – se percepe o majorare de 70%.
Clasa M8 – se percepe o majorare de 80%.
În schimb, dacă un șofer provoacă un accident rutier soldat cu vătămări corporale, el va intra într-o altă categorie. „Atunci când sunt accidente rutiere soldate cu vătămări corporale, scăderea în sistemul bonus malus să fie maximă. De 8 clase. De la B8 sau de la B0 la Malus 8. Nu e normal să avem o severitate mare, dosare de daună din ce în ce mai scumpe. Și să lăsăm penalizarea similară pentru un accident minor și pentru un accident grav. Șoferul care va conduce corect în trafic, cu un bonus maxim, va avea un discount de 50%.“, a explicat Valentin Ionescu.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Banca Transilvania reușește să atragă 500 milioane euro din piețele internaționale, într-o nouă emisiune de obligațiuni MREL, suprasubscrisă de 6 ori și cu costuri în scădere față de precedentaÎn cazul polițelor de asigurare pentru care a operat încetarea de drept, nu mai este necesar un demers suplimentar, în sensul notificării asigurătorului cu privire la încetarea respectivei polițe de asigurare.
Cererile de plată de restituire primă-Anexa 9, pot fi formulate online, pe portalul dedicat: https://portal.fgaromania.ro, situație în care se va primi în mod automat numărul de înregistrare al cererii.
La finele lunii august din acest an, Guvernul a prelungit cu 3 luni valabilitatea polițelor RCA Euroins, toate aceste asigurări auto urmând să expire automat în data de 8 decembrie. Până atunci, toți asigurații Euroins sunt obligați să încheie polițe noi de asigurare.
Eurohold Bulgaria AD și Euroins Insurance Group AD (EIG) au anunțat luna trecută că au informat oficial Guvernul României cu privire la intenția de a solicita un arbitraj internațional pentru a proteja investiția grupului în România. Eurohold și EIG au luat măsura ca urmare a deciziei ASF din 17 martie de a retrage licența Euroins România. Companiile arată că au informat oficial Guvernul României cu privire la litigiul investițional în cazul Euroins România și că grupul va proceda la un arbitraj internațional în cazul absenței unei înțelegeri.
”Eurohold Bulgaria AD și Euroins Insurance Group AD (EIG) au informat oficial Guvernul României cu privire la intenția de a solicita un arbitraj internațional pentru a proteja investiția grupului în România, exceptând cazul în care disputa actuală privind cazul Euroins România este soluționată rapid, iar prejudiciile cauzate grupul sunt compensate corespunzător”, anunță grupul.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Iohannis a promulgat noile măsuri fiscale și tăieri de cheltuieli, pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea. LISTA noilor taxe și facilităților tăiateHoldingul precizează că a transmis deja guvernului român o notificare în acest sens, care reprezintă primul pas formal către inițierea unui arbitraj internațional pentru investiții în temeiul tratatului pentru protecția investițiilor, semnat între guvernele Bulgariei și României, scrie News.ro.
„Dacă nu ajungem la o înțelegere acceptabilă într-o perioadă rezonabilă de timp, ne vom proteja investiția printr-un arbitraj internațional”, a explicat Todor Danailov, CEO al EIG.
Eurohold și EIG au luat măsura menționată mai sus ca urmare a deciziei ASF din 17 martie de a retrage licența Euroins România. Acțiunile ASF au reprezentat o multitudine de încălcări ale legislației UE, în special ale regimului Solvency II, adoptat de toate statele membre pentru a asigura un cadru de reglementare solid și practici de supraveghere consecvente în sectorul asigurărilor din UE. După cum a anunțat Eurohold anterior, decizia ASF a fost arbitrară, discriminatorie și a constituit o expropriere ilegală prin încălcarea brutală a dreptului internațional. A dus la proceduri de faliment și insolvență a Euroins România, distrugând operațiunile grupului de asigurări din România.
”Părțile implicate în acest litigiu investițional au acum posibilitatea de a rezolva problema prin negocieri înainte de a recurge la arbitraj. În cazul în care nu se ajunge la o soluție adecvată, Eurohold și EIG sunt pregătite să demareze procedurile internaționale de arbitraj pentru investiții împotriva guvernului român. Despăgubirile calculate până în acest moment s-ar ridica la cel puțin 500 de milioane de euro”, arată grupul.
Eurohold și EIG vor fi consiliate în viitorul proces de către firma multinațională de avocatură Pinsent Masons, care are 27 de birouri pe 4 continente, precum și de către Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov (DGKV), una dintre cele mai mari case de avocatură de business din Bulgaria.
CITEȘTE ȘI Profitul Volkswagen s-a diminuat, pe fondul opririlor de producție și al creșterii costurilorEIG s-a numărat printre cei mai mari investitori de pe piața asigurărilor din România, investind circa 280 de milioane de euro.
„Disputa privind cazul Euroins România ar putea pune în pericol stabilitatea întregii piețe de asigurări din UE, sectorul asigurărilor fiind un investitor instituțional cheie în dezvoltarea pieței financiare și de capital din Europa. Practicile ostile desfășurate de actuala conducere a autorității financiare române de reglementare față de Euroins România au pus sub semnul întrebării metode de reasigurare uzual practicate, recunoscute și aprobate. Dacă astfel de practici greșite rămân nerezolvate, acest lucru va crea un precedent cu un impact negativ puternic asupra întregii industriei de asigurări și reasigurări din UE”, a subliniat Todor Danailov.
Eurohold Bulgaria AD este un grup energetic și financiar care operează în Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, cu active financiare în valoare de 1,93 miliarde de euro și este listat la Bursa de Valori din Bulgaria și Varșovia. Eurohold operează în 11 țări, deservind un total de 7 milioane de clienți, dintre care 3 milioane sunt gospodării bulgare care primesc energie electrică de la cel mai mare grup energetic din Bulgaria, Electrohold.