Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară Mircea Ursache consideră că soluția de avarie pregătită acum în mediul politic privind problema RCA trebuie urmată de o tragere la răspundere a celor vinovați, aflați chiar în interiorul supraveghetorului pieței. „Au fost erori manageriale la nivelul conducerii ASF.”
Răspunderea pentru haosul din asigurări este chiar la nivelul unor persoane de la nivelul supraveghetorului pieței ASF. Acuza vine chiar din interiorul Autorității de Supraveghere Financiară, fiind formulată de șeful sectorului pentru piețe de capital, vicepreședintele Mircea Ursache.
Rezolvarea de căre Parlament și Guvern a problemei asigurărilor auto obligatorii RCA reprezintă o soluție de avarie, însă trebuie continuată cu tragerea la răspundere a celor vinovați, iar aceștia sunt în cadrul ASF, a declarat Ursache în cadrul unei conferințe pe tema piețelor de capital organizată astăzi de Bursa.
Răspunderea pentru cum a fost gestionată piața de asigurări nu este una colectivă a ASF, ci a unor persoane din cadrul instituției, iar acestea trebuie vizate de anchetele ulterioare, și-a continuat vicepreședintele ideea. „Au fost erori manageriale la nivelul conducerii ASF și a sectorului de asigurări”, a mai spus Ursache.
Nu mai puțin de 6 asociații ale transportatorilor au solicitat ieri demisia președintelui Autorității, Mișu Negrițoiu, un demers similar fiind inițiat de deputații Partidului Național Liberal. Astăzi sute de mașini și camioane ale transportatorilor sunt masate în Piața Victoriei, în fața Guvernului, într-un protest față de majorarea polițelor RCA.
Ursache consideră aceste nemulțumiri îndreptățite. El s-a întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi majorat cu 300% prețul pâinii, ale rechizitelor școlare sau ale medicamentelor. „Credeți că instituțiile statului ar fi stat pasive?!”, a întrebat el retoric.
Ulterior, Ursache i-a nominalizat pe vicepreședintele responsabil de sectorul de asigurări, Marius Vorniceanu, și pe președintele ASF, Mișu Negrițoiu, ca vinovați pentru actuala situație, apreciind că, dacă decizia privind înghețarea tarifelor asigurărilor auto obligatorii RCA era luată în urmă cu un an, nu s-ar fi ajuns astăzi la proteste și nici la scumpirea polițelor chiar și cu 300%.
“Există un vicepreședinte de resort numit de Parlament, cum sunt eu numit pe piața de capital, la fel și dânsul e numit, cu două direcții, o direcție de supraveghere-control și una de reglementare, condusă de doi directori generali. Deci sunt două direcții și un sector întreg. Parlamentul a numit un președinte care se ocupă de toate problemele, inclusiv de asigurări și trei vicepreședinți, fiecare pe câte un domeniu, care e suveran: asigurări, piețe de capital și respectiv pensii private”, a spus Ursache, pentru News.ro.