Mircea Ursache, ASF: Cel mai bun audit pentru cum Autoritatea a supravegheat asigurările l-a făcut piața - 4 categorii de nemulțumiți

Mircea Ursache, ASF: Cel mai bun audit pentru cum Autoritatea a supravegheat asigurările l-a făcut piața - 4 categorii de nemulțumiți
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 iun 2017

Vicepreședintele ASF, Mircea Ursache, apreciază ca deplin justificată decizia Parlamentului de înlocuire a președintelui instituției, Mișu Negrițoiu. Legiuitorul doar a acționat în acord cu nemulțumirile exprimate deopotrivă de companiile de asigurări, transportatori, service-uri auto și proprietari particulari de mașini. „Cel mai bun audit pentru problemele din asigurări a fost dat de reacția pieței.”

Problemele cumulate din sectorul asigurărilor au fost într-atât de mari, iar categoriile de nemulțumiți atât de diverse, încât revocarea din funcția de președinte al Autorității Supraveghere Financiară (ASF) a lui Mișu Negrițoiu la jumătatea lunii trecute a fost aproape decizia firească a legiuitorului, susține Mircea Ursache, cel care l-a secondat pe șeful ASF din funcția de vicepreședinte și conducător al sectorului pieței de capital. „Nu e nevoie de nicio formă de justificare a deciziei Parlamentului”, a declarat pentru Profit.ro Ursache.

Urmărește-ne și pe Google News

La o săptămână de la revocarea lui Negrițoiu, Asociația Participanților în Fondurile de Pensii și Fondurile de Investiți (APFPFI) solicita o examinare mai atentă a mandatului acestuia pentru ca în viitor anumite disfuncționalități să fie îndepărtate la nivelul supraveghetorului pieței. „Considerăm că un audit al activității fostului președinte al ASF ar fi de natură nu doar să clarifice problemele din activitatea ASF și modul în care acesta a înțeles să (nu) le rezolve, ci și să reprezinte un bun punct de început pentru noul președinte al ASF ce va fi desemnat de Senat și Camera Deputaților”, spunea atunci Asociația.

ANALIZĂ Piața asigurărilor a revenit pe plus în 2016, după 10 ani de pierderi CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Piața asigurărilor a revenit pe plus în 2016, după 10 ani de pierderi

Dincolo de orice analiză a Parlamentului sau a unui auditor, verdictul a fost dat de consumatori și de jucătorii care activează în domeniu, spune Ursache. „Cel mai bun audit pentru problemele din asigurări a fost dat de reacția pieței.” Nivelul revoltei a fost într-atât de ridicat, categoriile de nemulțumiți atât de largi, încât era clar că Parlamentul trebuia să reacționeze, este opinia acestuia.

În primul rând, companiile de asigurări au protestat la Comisia Europeană pentru un act normativ care plafona RCA-ul, „în contradicție totală cu orice practică europeană care interzice limite superioare sau inferioare și intervenția pe tarife”.

Asociațiile transportatorilor au protestat, de asemenea, o lungă perioadă în care nu a existat o decizie pentru această piață. „ASF-ul nu a luat nicio măsură față de creșterile nejustificate actuarial ale tarifelor polițelor de asigurări”, spune chiar vicepreședintele instituției.

În al treilea rând, au fost numeroase sesizări din partea asociațiilor profesionale ale service-urilor auto față de întârzierile masive la plata lucrărilor de reparații din partea companiilor de asigurări. Finalmente, au fost cei aproximativ 4 milioane de posesori particulari de autoturisme cei care au fost neulțumiți față de „raportul profund incorect între venituri și costurile poliței RCA”.

Problema sectorului de asigurări a fost cea care a condus la debarcarea lui Negrițoiu, este concluzia lui Ursache.

Comisiile reunte de buget-finanțe din Parlament au votat luni în favoarea deputatului PSD Leonardo Badea pentru ca acesta să ocupe postul de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară. De asemenea, Ovidiu Wlassopol, fostul soț al Liei Olguța Vasilescu, în prezent consilier al lui Ursache a primit un vot favorabil pentru a ocupa o funcție de vicepreședinte.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
misu negritoiu
mircea ursache
parlament