Allianz-Țiriac Asigurări a plătit în ultimii 16 ani, de când a fost preluat de grupul german Allianz, dividende brute totale de 145 milioane de lei, suma reprezentând o treime din profitul net agregat de 454 milioane de lei obținut de companie în această perioadă.
"Restul de aproximativ două treimi – respectiv peste 300 milioane de lei – au rămas în conturile societății, ca resurse pentru dezvoltarea afacerilor Allianz-Țiriac", a transmis compania pentru Profit.ro.
Grupul german a intrat pe piața românească în 2000, când a preluat pachetul majoritar de acțiuni al societății Asigurări "Ion Țiriac".
De la momentul preluării, primele dividende au fost alocate din profitul înregistrat de companie în 2002, când Allianz-Țiriac a înregistrat un rezultat net de circa 21 milioane de lei, calculat conform normelor de contabilitate locale. Astfel, circa 36% (echivalentul a 7,55 milioane de lei) din acest profit au fost distribuite sub formă de dividende brute.
Cele mai recente dividende, în valoare brută de 54 milioane de lei, au fost distribuite în anul curent, reprezentând sumele cuvenite acționarilor pentru profitul înregistrat de Allianz-Țiriac în anul financiar 2015.
Principalii acționari ai liderului pieței asigurărilor sunt Allianz New Europe Holding (Austria) - 52,16% și Vesanio Trading Limited (Cipru) - 44,79%, companie deținută de omul de afaceri Ion Țiriac.
Restul acțiunilor sunt în proprietatea fostului director general al companiei, Cristian Constantinescu, care deține o participație de 2,73% din capitalul Allianz-Țiriac, și a fostului director general adjunct al asigurătorului, Gavril Mureșan – 0,31%.
Cei doi și Ileana Cucoș, care și-a cedat acțiunile către Vesanio Trading, au înființat asigurătorul în 1994 cu trei milioane de dolari de la fostul tenisman Ion Țiriac.
Cei trei specialiști în asigurări, care au constituit prima echipă de management a companiei, au lucrat anterior la Astra și mai înainte la Administrația Asigurărilor de Stat (ADAS).
CITEȘTE ȘI Rețetă sigură: RCA mult + tarife scăzute = pierderi mariPotrivit datelor companiei, din profiturile rămase nedistribuite, în sumă totală de 300 de milioane de lei, peste 60 de milioane de lei au fost alocate pentru operațiuni de majorări de capital social.
"Au fost realizate cinci astfel de operațiuni, ultima în august 2010. Astfel, din profitul de 29,65 milioane lei înregistrat în 2009, peste 93% (respectiv 27,76 milioane de lei) au fost alocate pentru majorarea capitalului social al companiei, până la 94,4 milioane de lei, care este și valoarea curentă a capitalului social al Allianz-Țiriac", se arată în răspunsul companiei.
De asemenea, alte circa 240 de milioane de lei au rămas sub formă de profit nerepartizat și rezerve, contribuind la creșterea capitalurilor proprii ale asigurătorului.
La finele anului 2015, capitalurile proprii ale companiei depășeau 753 de milioane de lei.
"Acest indicator – capitaluri proprii – este cel care determină rata de solvabilitate a unui asigurător. Allianz-Țiriac a evidențiat, în fiecare an, rate de solvabilitate mult peste nivelul minim (100%) impus de lege. Astfel, conform Solvency I, Allianz-Țiriac a înregistrat marje de solvabilitate de peste 400% atât în 2014, cât și în 2015, pentru activitățile sale de asigurări generale, respectiv de viață", se precizează în răspunsul companiei.
Raportat la Solvency II, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, marja de solvabilitate calculată pentru ultimele două exerciții financiare încheiate s-a situat la 153% în 2014, respectiv la 155% la sfârșitul anului trecut.
O contribuție semnificativă la ridicarea nivelului capitalurilor proprii ale Allianz-Țiriac au avut-o aporturile financiare aduse de acționari. În perioada 2000 - 2015, aceștia au investit aproximativ 348 milioane de lei, reprezentând aporturi în numerar vărsate în conturile Allianz-Țiriac (o parte din această sumă fiind alocată pentru majorări de capital social, o altă parte fiind înregistrată în conturile de capitaluri proprii, ca prime de capital).
Capitalizarea prin aportul direct al acționarilor a urmărit extinderea activității companiei pe segmentul asigurărilor de viață, începând cu anul 2002, și lansarea activităților de administrare private a pensiilor, în anii 2007-2008.
"Politica acționarilor de a susține activ creșterea valorii Allianz-Țiriac pe termen lung este evidentă. În ultimii 16 ani, aceștia au adus aporturi în numerar de peste 348 milioane de lei. În plus, cea mai mare parte a profiturilor obținute, respectiv peste 240 milioane de lei au fost păstrate în conturile companiei din România, contribuind la dezvoltarea pe orizontală și pe verticală a activităților Allianz-Țiriac", a declarat pentru Profit.ro directorul general al companiei, Remi Vrignaud.
În intervalul 2006 – 2014, pierderile industriei asigurărilor au depășit pragul de 3 miliarde de lei, cu un vârf de 1,26 miliarde de lei în 2013.
Allianz-Tiriac a subscris în primul trimestru al acestui an prime de asigurare în sumă de 299 milioane de lei, în urcare cu 9% față de martie 2015.
În intervalul analizat, profitul operațional consolidat a atins 26 milioane de lei, cu 11 milioane de lei mai mult față de aceeași perioadă a anului 2015, potrivit datelor asigurătorului remise Profit.ro.
Anul trecut, compania a subscris prime de 1,06 miliarde de lei, cu peste 7% mai mult față de anul precedent, rezultat susținut, în principal, de evoluția segmentului asigurărilor generale, care a înregistrat un avans de 7,5% comparativ cu anul 2014, la 952,9 milioane de lei.
Piața asigurărilor generale și de viață a crescut anul trecut la 8,75 miliarde de lei.