Euroins Insurance Group (EIG), acționarul direct al Euroins Romania și parte a grupului bulgar Eurohold, susține că procesul intentat de CITR împotriva EIG Re nu are temei legal, deoarece Euroins România și EIG Re au semnat un contract de reasigurare care a respectat în totalitate legislația națională și cea a UE și a fost aprobat de autoritatea competentă în acest caz – Comisia de Supraveghere Financiară din Bulgaria (FSC).
Profit.ro a anunțat, marți, că CITR Filiala București SPRL, lichidatorul judiciar al Euroins România, a solicitat Tribunalului București să anuleze, în contradictoriu cu Insurance Company EIG Re EAD (Bulgaria), o serie de contracte de reasigurare și de transfer de instrumente financiare, care însumează 1,567 miliarde de lei. Mai multe detalii AICI.
"Cu referire la informațiile din presa românească, că CITR, lichidatorul judiciar al Euroins România (EIRO), a solicitat Tribunalului București anularea, în opoziție cu EIG Re EAD, unitatea de reasigurare a Euroins Insurance Group, a unui contract de reasigurare pe care dorim să îl menționăm, a constatat că acesta este doar un alt exemplu de comportament contradictoriu al Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) care a devenit norma sa de acțiuni în ultimii câțiva ani. Contractele de reasigurare menționate mai sus au fost întocmite în mod explicit pentru a răspunde tuturor preocupărilor care au fost ridicate verbal de ASF și au avut ca scop apărarea intereselor tuturor asiguraților români și părților vătămate. Procesul intentat de CITR împotriva EIG Re nu are temei legal, deoarece Euroins România și EIG Re au semnat un contract de reasigurare care a respectat în totalitate legislația națională și cea a UE și a fost aprobat de autoritatea competentă în acest caz – Comisia de Supraveghere Financiară din Bulgaria (FSC)", se arată într-un răspuns al companiei remis Profit.ro.
În plus, susține EIG, tranzacțiile financiare și transferul instrumentelor financiare în conformitate cu contractul de reasigurare dintre Euroins România și EIG Re au fost efectuate în conformitate cu legea și sub supravegherea tuturor autorităților competente.
"Toate informațiile legate atât de contractul de reasigurare, cât și de transfer au fost transmise autorităților de reglementare din ambele țări fără obiecții la momentul notificării, în februarie 2023. De asemenea, autoritatea de reglementare financiară bulgară a informat în mod corespunzător ASF despre valabilitatea Contractului de reasigurare semnat de EIRO și EIG Re conform regulilor UE, dar această informație a fost total ignorată de ASF în decizia de a distruge Euroins", mai scrie în răspuns.
Potrivit EIG, acțiunile în justiție inițiate de CITR sunt menite să acopere dezastrul financiar creat de ASF și Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) după retragerea licenței Euroins Romania din 17 martie 2023 și declararea stării de faliment de către Tribunalul București în iunie 2023.
"Mai mult, valoarea activelor financiare semnalate de CITR este de doar 800 milioane de lei, iar diferența de până la 1,56 miliarde de lei reprezintă creanțe de reasigurare care pe de o parte nu sunt recunoscute de ASF (motivul revocării licenței) și pe de altă parte sunt considerate de CITR ca fiind valide. Contradicția în pozițiile ASF și CITR cu privire la această problemă, subliniază în continuare acțiunile incompetente ale ASF. Toate celelalte solicitări menționate de CITR nu sunt altceva decât o încercare disperată a ASF de a continua drenarea activelor companiei începută pe 17 martie prin revocarea licenței, deși aceasta presupune ignorarea unor contracte perfect valabile", se arată în răspuns.
La începutul lunii septembrie, CITR a anunțat public că datoriile restante ale Euroins România, aflată în faliment din 9 iunie, s-au ridicat în acest moment la 600 de milioane de lei, dar expunerea potențială a ajuns la 5 miliarde de lei (peste un miliard de euro).
"Majoritatea datoriilor, însă, reprezintă estimări ale daunelor care nu s-au materializat în prezent, nu sunt sigure și, cel mai probabil, nu se vor materializa niciodată. De exemplu, 3,5 miliarde de lei din această expunere potențială de 5 miliarde de lei sunt legate de daune care nu au avut loc sau nu vor apărea niciodată. Să luăm de exemplu Municipiul Oradea care are o expunere teoretică de 541 milioane de lei, ca acoperire terță parte, adică dacă se vor produce toate evenimentele posibile prevăzute în poliță, atunci cei vătămați ar primi banii, nu Primăria Oradea. Prin urmare, afirmația CITR este neprofesională. Municipiul Oradea are 15 polițe RCA de la Euroins România, cu o răspundere totală acoperită, conform legii, de 112,5 milioane de euro (7,5 milioane de euro pe poliță, conform legii). Aceasta este o expunere potențială, aproape imposibil statistic să apară în viața reală. Din nefericire, CITR nu a clarificat ce se înțelege prin „expunere potențială”, iar modul în care au transmis acest fapt în mass-media a creat o mare confuzie, la toate nivelurile", se mai spune în răspuns.
EIG mai susține că, din cauza duplicării cererilor de către diferite părți (FGA, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România - BAAR, service-uri auto etc) suma reală datorată aferentă reclamanților și acceptată de lichidator este de puțin peste 400 milioane de lei.
"Suma totală pretinsă de FGA de 2,14 miliarde lei este apropiată de suma totală a provizioanelor tehnice estimate de Euroins România la momentul revocării licenței și dublarea ulterioară a creanțelor mărește nerealist suma totală a datoriilor. Astfel, suma de 5,1 miliarde de lei este foarte înșelătoare, pentru că, din această sumă, 2,14 miliarde de lei reprezintă datorii ipotetice față de FGA, din care doar 17 milioane de lei (3,4 milioane euro) sunt datorii exigibile. Restul, aproape 2,12 miliarde de lei, este o datorie posibilă reprezentând potențiale creanțe care sunt suspendate de către chiar actualul lichidator din cauza incertitudinii generale dacă respectivele creanțe vor avea loc vreodată. 515 milioane de lei sunt datorate companiilor din cadrul grupului EIG, ale căror creanțe au fost acceptate în mod corespunzător de administratorul judiciar, iar 361 milioane de lei reprezintă potențiale creanțe ale unei companii de reasigurare lider cu sediul în Germania, dar doar 17 milioane de lei sunt datorate ca plată reală, din cauza revocării licenței Euroins România de către ASF și a rezilierii pe cale de consecință a contractului cu Euroins România. Suma de 161 milioane de lei constituie creanțe acceptate ale BAAR, dar cele mai multe sunt fie incerte și duplicate împreună cu creanțele care urmează să fie plătite de FGA și/sau alți reclamanți, respectiv cu creanțe exigibile ale Euroins România față de BAAR, în valoare de 97 milioane de lei", se mai arată în răspuns.
EIG susține că decizia ASF de a prelungi valabilitatea polițelor RCA Euroins în afara perioadei legale de 90 de zile urmărește să provoace o creștere artificială a datoriilor Euroins și reprezintă o altă confirmare a neprofesionalismului autorității de reglementare din România.
ASF a retras autorizația Euroins România la 17 martie 2023 (detalii AICI). Trei luni mai târziu, instanța a hotărât declanșarea procedurii falimentului. Mai multe detalii AICI.
În februarie 2023, Profit.ro a scris despre contractul de reasigurare încheiat de Euroins Romania cu Insurance Company EIG Re EAD. Mai multe detalii AICI.
Recent, lichidatorul judiciar al Euroins a anunțat că tabelul preliminar al datoriilor Euroins România însumează 5 miliarde de lei, din care 600 de milioane de lei sunt scadente în acest moment.
Defalcat, datoriile Euroins România față de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) se ridică la 2,143 miliarde de lei, iar 1,524 miliarde de lei reprezintă banii pe care fostul asigurător trebuie să-i achite către alți asigurați.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Asirom câștigă din nou la TAROM unul dintre cele mai importante contracte
Suma de 613 milioane de lei revine altor asigurători și reasigurători, în timp ce băncile au de recuperat 598 milioane de lei, potrivit datelor CITR filiala București, lichidatorul judiciar al fostului asigurător.
Datoriile fostului asigurător față de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) însumează 160 milioane de lei.
Reprezentații CITR spun că și Euroins România are de recuperat sume de la alte entități.
CITEȘTE ȘI MaxyGo Credit IFN, cu acționari din zona brokerajului de asigurări, își reduce capitalul cu peste 1,6 milioane de lei. Printre motive, interesul scăzut al populației în contractarea de credite de consum
În data de 17 martie 2023, ASF a decis să suspende atribuțiile conducerii Euroins și să retragă autorizația de funcționare a companiei, să constate starea de insolvență a acesteia și să ceară instanței, în consecință, declararea stării de faliment a companiei, dar și să numească Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății.
Falimentul Euroins a fost pronunțat de instanță la 9 iunie 2023.
La data declanșării falimentului, portofoliul fostului asigurător număra două milioane polițe RCA, din care 1,6 milioane de contracte sunt valabile și în prezent.
CITR gestionează peste 25.000 de litigii ale Euroins, comparativ cu 14.000 la City Insurance, alt fost asigurător în faliment.
Numărul creditorilor Euroins România depășește nivelul de 1.100.
Potrivit reprezentanților CITR, situația financiară pe anul 2022 a Euroins România nu a fost finalizată și, în acest context, nici nivelul sumelor de recuperat de fostul asigurător de la datornici nu a fost stabilit.
CITR a vândut bunuri ale Euroins România în sumă de 2,5 milioane de lei.