În criza generată de falimentul demarat la City Insurance, Guvernul se pregătește să adopte o Ordonanță de urgență care va majora de la 450.000 de lei la 500.000 de lei plafonul maxim de despăgubiri pe care îl pot primi păgubiții de la Fondul de garantare a Asiguraților. Suma este neacoperitoare în cazul vatamarilor corporale severe, în condițiile în care plafonul de despăgubire minim garantat pentru o victimă este de 1.220.000 euro în legislatia comunitară aferentă RCA, atenționează două asociații, care îi cer premierului să crească acest plafon.
Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare și Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație solicită primului ministru ca, la momentul adoptării în ședința de Guvern a proiectului de OUG pentru modificarea și completarea Legii 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) să majoreze plafonul de despăgubire a victimelor vătămărilor corporale severe, până la nivelul de 2 milioane de lei, scrie Hotnews.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ce solicită mai exact cele două asociații:
Concret, solicităm ca punctul 22 din propunerea de OUG să fie modificat și completat, dupa cum urmeaza:
22. La articolul 13, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (31), cu urmatorul cuprins:
„(31) În caz de vătămare a integrității corporale sau a sănătății ori de deces rezultate în urma unui accident de vehicule, stabilirea despăgubirii reprezentând daune morale se face cu respectarea principiului echității, prin raportare la consecintele negative suferite în plan fizic și psihic, în limita unui plafon de 2 milioane de lei.”
Plafonul actual de 450.000 lei, respectiv cel propus de 500.000 lei, este neacoperitor în cazul vatamarilor corporale severe, iar plafonul de despăgubire minim garantat pentru o victima este de 1.220.000 euro in legislatia comunitara aferenta RCA. De aceea, consideram ca se impune majorarea acestui plafon numai in cazul asigurarilor RCA, in favoarea victimelor vatamarilor corporale severe.
Argumentele pe care ne bazam aceasta solicitare sunt urmatoarele:
- Constitutia consfințește, la art. 148, prioritatea reglementarilor comunitare cu caracter obligatoriu in fata dispozitiilor contrare din legile interne.
- Legislatia comunitara in domeniul raspunderii civile auto, respectiv Directiva 2009/103/CE prevede: „Obligatia statelor membre de a garanta ca suma asigurata sa nu fie mai mica decat anumite valori minime constituie un element major pentru protecția victimelor. Suma minima asigurata in cazul vatamarilor corporale ar trebui calculata astfel incat sa despagubească integral si echitabil toate victimele…”,
- O procedură judiciara pentru diferenta de despagubire intre valoarea prejudiciului stabilit de instanta de judecata si valoarea plafonului stabilit de legea interna, in contradictie cu norma comunitara, defavorizează victima întrucat este excesiv de dificila si cu sanse reduse de a fi accesata, fiind astfel in contradictie cu principiul efectivitatii din jurisprudenta CJUE, obligatorie pentru statul membru.
- Mai mult, conform pct. 40 din Preambulul Directivei, trebuie garantat dreptul specific al partii vatamate de a obtine solutionarea litigiului in cel mai scurt timp, or o procedură complicata si dificila va genera un timp mult mai lung de solutionare, in cazul fericit in care acest lucru s-ar intampla, incalcandu-se astfel obligatia stabilita in legislatia comunitara.
Cătălin Codescu, președintele AVAC, a explicat propunerea majorării acestui plafon raportat la reglementările UE, respectiv Directiva 2009/103/CE.
"Suma asigurată de un milion de euro prevazută în textul Directivei in 2009, când a fost elaborată, Directivă intrată în vigoare la jumătatea anului 2021, se indexează la un interval de 5 ani pentru a se evita devalorizarea. Astfel de la 1 ianuarie 2017, plafonul de 1 milion de euro prevăzut in Directiva a fost indexat la 1,220 milioane euro. Ne-am raportat la plafonul de 1,22 milioane de euro care este pentru o victimă, întrucât legislația din domeniul falimentului societăților de asigurare are in vedere plafonul de despăgubire pentru un creditor de asigurare, nu pentru un eveniment indiferent de numărul victimelor. Am propus creșterea plafonului la 2 milioane de lei (circa 500.000 de euro) pentru că analizând jurisprudența națională în domeniul despăgubirilor pentru vătămări corporale am considerat că acest plafon este acoperitor pt majoritatea situațiilor care ajung în instanță.", a declarat Cătălin Codescu, președintele AVAC.