DECIZIE Crește prețul asigurării obligatorii a locuințelor

DECIZIE Crește prețul asigurării obligatorii a locuințelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 apr 2023

Prețul asigurării obligatorii pentru locuințele de tip A, cele mai rezistente, va crește la 130 de lei pe an, față de 100 de lei pe an în prezent, în timp ce despăgubirea maximă în caz de producere a unui dezastru produs de cutremur, inundații sau alunecări de teren rămâne aceeași - 20.000 de euro, lege adoptată miercuri în Parlament.

Plenul Camerei Deputaților, for decizional, a adoptat miercuri, cu 169 de voturi pentru, 62 împotrivă și 12 abțineri, modificări la legea asigurării obligatorii a locuințelor (PAD) în caz de dezastre naturale: cutremur, alunecări de teren și inundații, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Clienții Hidroelectrica au din nou acces la secțiunea facturi… deocamdată doar la cele emise anul trecut CITEȘTE ȘI FOTO Clienții Hidroelectrica au din nou acces la secțiunea facturi… deocamdată doar la cele emise anul trecut

Una dintre modificări vizează creșterea prețului asigurării obligatorii pentru locuințele de tip A, cele mai rezistente, de la 100 de lei/an în prezent, la 130 de lei/an. Pentru casele din chirpici prețul asigurării obligatorii rămâne același - 50 de lei pe an.

Legea va merge acum spre promulgare la Președinție.

Scumpirea îi va afecta pe românii cu credite și care locuiesc în orașe

În acest moment, sunt peste 1,98 milioane de locuințe care au asigurarea PAD împotriva celor trei riscuri de dezastre naturale, trei sferturi dintre acestea fiind în mediul urban. 96% din totalul locuințelor asigurate obligatoriu sunt de tip A.

  • O locuință de tip A este o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.
  • În prezent, asigurarea unei astfel de locuințe costă 20 de euro/an, iar despăgubirea maximă pe care o poți primi în caz de dezastru este de 20.000 de euro.

Asigurătorii nu pot încheia o asigurare facultativă a locuinței, fără să fie emisă mai întâi o asigurare obligatorie, astfel că toți cei care au credite imobiliare la bănci vor trebui să plătească per total o asigurare mai mare pentru locuința deținută după adoptarea acestui proiect de lege.

Cine a propus schimbarea de ultim moment în Parlament și de ce

Amendamentul a fost propus recent de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea de asigurări care gestionează sistemul asigurărilor obligatorii de locuințe, la un proiect de lege din 2020 care a fost dezbătut marți în Comisia de politică economică din Camera Deputaților.

Reprezentanții PAID susțin că 130 de lei rămâne o primă modică.

Amendamentul însușit și de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a fost admis și proiectul de lege se află azi pe ordinea ședinței din plenul Camerei Deputaților, for decizional. Dacă va fi adoptat, proiectul de lege merge la promulgare la Președinție.

Cum a fost motivată creșterea prețului asigurării

Autorii amendamentului au motivat astfel creșterea prețului asigurării obligatorii a locuințelor:

  • creșterea costurilor cu reasigurarea pe fondul creșterii cererii globale de reasigurare în contextul actual al producerii dezastrelor naturale la nivel internațional:
  • presiunile inflaționiste asupra costurilor materialelor de construcție ce sunt avute în vedere la evaluarea despăgubirilor acordate în baza PAD
  • faptul că de la emiterea legii (anul 2008) și până la această dată primele nu au fost actualizate, iar societatea a absorbit o inflație de peste 55%

De ce s-a renunțat la riscul de furtună: „Nu este unul semnificativ”

De notat că proiectul de lege adoptat de Senat prevedea ca asigurarea obligatorie a locuințelor să acopere și riscul de furtună, pe lângă cele de cutremure, alunecări de teren și inundații.

Ieri, în Comisia de politică economică din Camera Deputaților, s-a renunțat la această prevedere, pe motiv că acest risc nu ar fi unul semnificativ.

Iată motivarea:

  • „Se propune eliminarea riscului de furtună având în vedere faptul că acest risc nu este unul semnificativ pentru întreaga suprafață a României și nu există studii cu privire la probabilitatea de producere a acestora.
  • De asemenea ar trebui avut în vedere faptul că nu poate fi impusă o asigurare pentru acest risc și suportarea unei prime suplimentare de către proprietari atâta timp cât nu toate construcțiile cu destinația de locuință sunt supuse unui asemenea risc.
  • Stabilirea gradului de severitate la nivel de legislație secundară ar fi fost necesară numai în situația riscului de furtună. Acest risc fiind eliminat din propunere, considerăm că funcționarea actuală a procesului de despăgubire PAID oferă un beneficiu sporit consumatorului.”, se menționează în raport.
viewscnt
Afla mai multe despre
asigurare case
pret