CONFIRMARE Un nou asigurator bulgar va livra RCA în România. CEO Safety Broker: Ar fi bine să revenim la normalitate. Comisionul RCA ar trebui să se situeze între 10% și 12%

CONFIRMARE Un nou asigurator bulgar va livra RCA în România. CEO Safety Broker: Ar fi bine să revenim la normalitate. Comisionul RCA ar trebui să se situeze între 10% și 12%
scris 11 apr 2024

Safety Broker, liderul pieței locale de brokeraj, și alți 4-5 intermediari de talie mare vor începe, de la 1 iulie, să comercializeze în România polițe RCA emise de Dallbogg, locul șase pe piața asigurărilor din Bulgaria în 2022, cu venituri din prime subscrise de 83,4 milioane de euro.

 

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Profit.ro a anunțat anterior că Dallbogg este prezentă din 2017 pe lista societăților care pot vinde RCA pe teritoriul României în baza pașaportului european și este membră a Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).

Cel mai recent asigurător cu acționariat bulgar din România, furnizor și de polițe RCA, a fost Euroins, pentru care instanța a decis falimentul, la solicitarea ASF.

"După falimentele din ultimii ani, cred că una din căile de dezvoltare a pieței de asigurări din România este intrarea de noi jucători. O companie din Bulgaria, Dallbogg, dorește să intre pe piața românească prin pașaport european de la 1 iulie. Safety Broker și alți 4-5 brokeri mari de rețea, pentru o acoperire bună a teritoriului țării, vor începe vânzările de polițe RCA emise de Dallbogg", a declarat acum pentru Profit.ro Viorel Vasile, directorul general și fondatorul Safety Broker.

El a punctat că Dallbogg a fost înființată în anul 2008 și este prezentă și pe alte piețe europene.

Cât a fost cea mai mare despăgubire RCA plătită anul trecut: Accidentul, produs de o autoutilitară în Italia CITEȘTE ȘI Cât a fost cea mai mare despăgubire RCA plătită anul trecut: Accidentul, produs de o autoutilitară în Italia

"Una din aceste piețe este Italia, unde subscrierile au însumat 70 milioane de euro în 2023. În Grecia, polițele emise au generat anul trecut venituri din prime de 3,5 milioane de euro, în Polonia subscrierile au totalizat 2,8 milioane de euro, iar în Spania au atins 2,4 milioane de euro. La finele anului trecut, veniturile Dallbogg în România au cumulat 1,3 milioane de euro", a afirmat șeful Safety Broker.

Mai multe informații financiare despre Dallbogg aferente anului 2022 sunt disponibile AICI.

Sectorul bugetar crește oriunde te uiți - După deciziile de restricționare a angajărilor și de eliminare a posturilor vacante, nu a crecut doar numărul de posturi ocupate, ci și, paradoxal, numărul de posturi vacante CITEȘTE ȘI Sectorul bugetar crește oriunde te uiți - După deciziile de restricționare a angajărilor și de eliminare a posturilor vacante, nu a crecut doar numărul de posturi ocupate, ci și, paradoxal, numărul de posturi vacante

La 31 decembrie 2023, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), șapte asigurători erau autorizați să desfășoare activități de asigurare RCA, și anume Allianz-Țiriac Asigurări, Asirom Vienna Insurance Group, Eazy Asigurări (operațiunile comerciale nu au fost lansate - n.r.), Generali Romania, Grawe Romania, Groupama și Omniasig Vienna Insurance Group. Pe piața RCA din România își desfășoară activitatea în baza dreptului de stabilire și Axeria IARD și Hellas Direct.

Valoarea totală a primelor subscrise pentru asigurările RCA de societățile autorizate și reglementate de ASF s-a situat la 7,9 miliarde lei în anul 2023. Comparativ cu 2022, valoarea primelor brute subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF a crescut cu circa 6%.

Dacă este inclusă și activitatea derulată de sucursale, volumul primelor subscrise în anul 2023 s-a situat la circa 9,3 miliarde lei, în creștere cu circa 16% față de volumul subscrierilor aferent anului 2022 (aproximativ 8 miliarde lei, inclusiv sucursale).

Mai multe detalii AICI.

Sectorul bugetar crește oriunde te uiți - După deciziile de restricționare a angajărilor și de eliminare a posturilor vacante, nu a crecut doar numărul de posturi ocupate, ci și, paradoxal, numărul de posturi vacante CITEȘTE ȘI Sectorul bugetar crește oriunde te uiți - După deciziile de restricționare a angajărilor și de eliminare a posturilor vacante, nu a crecut doar numărul de posturi ocupate, ci și, paradoxal, numărul de posturi vacante

Plafonarea comisionului RCA

Vasile spune că plafonarea comisioanelor brokerilor pentru polițele RCA a condus la scăderea veniturilor companiilor de profil la nivelul anului 2023 și afirmă că, după încheierea perioadei de plafonare (30 iunie 2024 - n.r.), "ar fi bine să revenim la normalitate și să lăsăm relațiile comerciale să funcționeze între parteneri".

"Din punctul nostru de vedere, comisionul la polițele RCA ar trebui să se situeze între 10% și 12%, față de 8% cât a fost impus prin hotărâre de Guvern. În realitate, comisionul mediu la RCA este mai mic de 8%, pentru că, spre exemplu, în cazul polițelor RCA pentru vehiculele utilizate în activități de taximetrie comisionul este 1%", a spus reprezentantul Safety Broker.

El a arătat că, pe alte piețe din Europa, comisioanele pentru polițele auto sunt mai mari decât cele din România.

CONFIRMARE Tranzacție la Electromontaj CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție la Electromontaj

"Datele Acrisure, grup din care face parte și Safety Broker, indică un comision de 20% în Olanda, 18% în Marea Britanie, între 18% și 20% în Polonia, între 18 și 24% în Bulgaria, între 15 și 25% în Grecia, între 10 și 14% în Cehia", a spus Vasile.

La finalul anului 2023, potrivit datelor ASF, companiile de brokeraj au raportat venituri din activitatea de distribuție de asigurări (viață și generale) în cuantum de 1,923 miliarde de lei, în scădere cu aproximativ 4,87% față de aceeași perioadă a anului 2022.

EXCLUSIV ABC Insurance vrea să-și dubleze participația la societatea care emite polițele obligatorii pentru locuințe. UPDATE: Valoarea tranzacției CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ABC Insurance vrea să-și dubleze participația la societatea care emite polițele obligatorii pentru locuințe. UPDATE: Valoarea tranzacției

"Ponderea veniturilor din activitatea de distribuție de asigurări în totalul primelor distribuite la nivelul pieței de brokeraj a fost de 13,04% (comision mediu), în scădere cu circa 3,15 puncte procentuale față de anul 2022 (16,19%). Pe segmentul asigurărilor generale, comisionul mediu a scăzut la 12,13% de la 15,25% (comision mediu înregistrat la 31 decembrie 2022). Pe segmentul asigurărilor de viață, comisionul mediu a fost de 41,35%, în scădere față de anul 2022 (43,68%)", scrie în raportul ASF privind piața asigurărilor în 2023, disponibil AICI.

Safety Broker este deținută de compania poloneză Unilink, principal jucător pe piața de asigurări din Polonia, cu o participație de 80%. Viorel Vasile controlează prin Safet Credit un pachet de acțiuni reprezentând 15% din capitalul social, iar restul de 5% este în posesia lui Robert Niță, director juridic.

Nume mari - Orange, eMAG, Vodafone - se luptă pe un buget de peste 570 milioane lei al viitoarei platforme de cloud guvernamental CITEȘTE ȘI Nume mari - Orange, eMAG, Vodafone - se luptă pe un buget de peste 570 milioane lei al viitoarei platforme de cloud guvernamental

În 2022, veniturile brokerului din activitatea de intermediere au atins 166,13 milioane de lei, de la 149,93 milioane de lei în 2021, iar profitul net a însumat 8,64 milioane de lei, comparativ cu 11,5 milioane de lei în urmă cu un an.

Unilink Polonia este controlată de compania americană Acrisure, cu venituri anuale de peste 4 miliarde dolari, numărul 8 mondial. Mai multe detalii AICI.

Safety Broker este liderul pieței de profil de peste 10 ani și, la finele anului 2023, avea o cotă de 9,19%, în creștere față de 2022 (8,39%).

viewscnt
Afla mai multe despre
safety
rca
dallbogg