Electromontaj, cel mai mare constructor de rețele electrice de înaltă tensiune din România, al cărui acționar majoritar indirect este familia omului de afaceri Dragoș Bîlteanu, fost președinte al SIF Banat-Crișana (actual Lion Capital), a achiziționat un pachet de control al companiei de asigurări ABC Asigurări – Reasigurări SA, confirmă avocații implicați în tranzacție informațiile anunțate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Tranzacția s-a desfășurat sub forma unei majorări de capital în paralel cu achiziționarea pachetului de control al fostului acționar majoritar al companiei de asigurări, Hidroconstrucția SA, cea mai mare companie românească specializată în domeniul hidroenergetic și construcții hidrotehnice, arată aceștia.
ABC Asigurări a avut venituri din prime subscrise de 56,8 milioane de lei în 2022.
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat proiectul de achiziție prezentat de cele două societăți, care urmărește dobândirea de participații calificate la asigurător.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Alexandru Petrescu, instalat la conducerea ASF. LISTA numirilor. Mesajul noului președinte, pentru Profit.roPrin participație calificată se înțelege deținerea directă ori indirectă a unui pachet de acțiuni care reprezintă 10% sau mai mult din capitalul ori din drepturile de vot ale entității sau care face posibilă exercitarea unei influențe semnificative asupra administrării entității respective.
"În urma acestei tranzacții, controlul asupra societății ABC Asigurări va fi exercitat de către Electromontaj, o companie de referință în domeniul proiectării și construcției infrastructurii pentru transportul de energie electrică, care este prezentă pe piața de profil încă din anul 1949", a transmis însă ASF pentru Profit.ro.
Electromontaj este o companie de construcții și montaj în domeniul energetic, cu afaceri de peste 440 milioane de lei în 2022. Societatea este controlată indirect de familia omului de afaceri Dragoș Bîlteanu, fost președinte al fostului SIF Banat-Crișana, în prezent Lion Capital.
CITEȘTE ȘI VIDEO Asigurări mai scumpe pentru accidentele grave. Valentin Ionescu (ASF): Să fie penalizați la următoarea poliță cu 80% față de tariful normalBlue Capital are ca acționar majoritar pe Macelia Investments Limited (Cipru) - 65,85%, potrivit termene.ro.
Societatea a fost înființată în anul 2012, are un capital social de 79,3 milioane de lei și desfășoară activități de consultanță pentru afaceri și management.
Afacerile Blue Capital au fost zero în 2022, iar profitul net a atins 1,275 milioane de lei, la venituri totale de 1,39 milioane de lei, conform MFP.
Societatea deține o participație de 9,04% din acțiunile Lion Capital, conform datelor din raportul pe primul trimestru din 2023 al fostului SIF Banat-Crișana, disponibil AICI.
CITEȘTE ȘI Modernizarea infrastructurii IT a Ministerului Justiției intră în linie dreaptă. Ofertanții câștigători vor încasa peste 72 milioane de leiDemersul achiziției de acțiuni la ABC Asigurări survine insolvenței acționarul principal al asigurătorului, Hidroconstrucția, care avea o pondere de 58,81% din capitalul social.
"Activitatea societății a fost marcată în anul 2022 de faptul că, la data de 19.01.2022, acționarul principal al societății, Hidroconstrucția, a intrat în insolvență conform cererii sale de deschidere a procedurii insolvenței cu menținerea dreptului de administrare. Printre polițele de asigurări din portofoliul societății, în valabilitate era și o poliță de garanție de bună plată emisă în favoarea ANAF pentru eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale a clientului Hidroconstrucția. La data de 11.02.2022, ANAF a solicitat executarea poliței de garanție de bună plată în valoare de 21.112.218 lei. Această daună a fost contabilizată de societate și plătită în cursul primului trimestru din 2022", scrie în raportul anual al ABC Asigurări pentru anul 2022.
Pentru prevenirea impactului negativ al insolvenței Hidroconstrucția și pentru creșterea lichidităților necesare activității și susținerii strategiei de dezvoltare a ABC Asigurări, societatea a demarat în partea a doua a anului 2022 o procedură de majorare a capitalului social de 34 milioane de lei, de la 19,76 milioane de lei la 53,76 milioane de lei.
CITEȘTE ȘI Astra Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance și Euroins, declarate în faliment, vor încasa dividende de la PAID Romania. Sumă în creștereLa infuzia de capital au participat cu aporturi de capital doar Electromontaj - 10,556 milioane de lei și mai multe persoane fizice - 163.200 lei. Astfel, capitalul social al ABC Asigurări a fost majorat de la 19,76 milioane de lei la 30,48 milioane de lei, potrivit datelor companiei.
În urma operațiunii, cota de participare a Hidroconstrucția a scăzut de la 58,11% la 38,13%. Electromontaj a urcat de la 1,63% la 35,7%, în timp ce Iridex Group a coborât de la 17,69% la 11,47%. Restul acțiunilor revin mai multor persoane fizice și juridice.
Infuzia de capital a avut ca scop, potrivit asigurătorului, creșterea lichidităților necesare activității, susținerea strategiei de dezvoltare și respectarea reglementărilor aplicabile activității ABC Asigurări.
CITEȘTE ȘI Star Storage și-a cerut insolvența și anunță măsuri strategice de restructurare a datoriilor din perioada pandemiei COVID-19"Societatea a fost susținută cu capital social de către acționarul Electromontaj, companie de construcții și montaj în domeniul energetic, cu activitate la nivel mondial cu sediul în Romania, cu proiecte în toata lumea. (...) Ținând cont de specificul activității Electromontaj, de situația financiară solidă a întregului Grup Electromontaj, precum și de oportunitățile ivite în contextul actualei crize energetice, Electromontaj și-a bugetat în anul 2022 un fond special de investiții în vederea achiziționarii pachetului majoritar din acțiunile Hidroconstrucția, decizie aprobată în sedința AGOA Electromontaj nr. 56/08.08.2022. În prezent, procesul de achiziție a acțiunilor Hidroconstrucția s-a finalizat, iar Electromontaj a achiziționat un procent de 63% din capitalul social al Hidroconstrucția", scrie în raportul pe anul 2022 al asigurătorului.
În document se precizează că motivația economică și strategică pentru dobândirea pachetului de acțiuni în cadrul ABC Asigurări este reprezentată de strategia Electromontaj de diversificare a portofoliului investițional și extinderea domeniilor de activitate.
"În acest moment se așteaptă avizul ASF în legătură cu modificările aduse capitalului societății, cât și aprobarea noului acționar semnificativ, Electromontaj. Participarea la capitalul ABC Asigurări a acestui nou și puternic acționar va contribui la asigurarea unui nivel de stabilitate și soliditate financiară a societății", se arată în document.
ABC Asigurari a fost înființată în anul 1997 și emite doar asigurări generale.
În 2022, compania a consemnat o pierdere de 1,43 milioane de lei (sub nivelul bugetat de -3,62 milioane de lei) la un volum al subcrierilor de 56,8 milioane de lei.
"Continuitatea activității și îndeplinirea indicatorilor prudențiali solicitați asigurătorilor de ASF a fost susținuta prin aportul de capital al acționarului Electromontaj și prin prisma rezultatului obținut (comparativ cu pierderea bugetată pe 2022)", se mai spune în raportul asigurătorului.