Andriescu, UNSICAR: Atenție la costurile birocrației atunci când transpunem legislația europeană. Acestea se transferă spre asigurat

Andriescu, UNSICAR: Atenție la costurile birocrației atunci când transpunem legislația europeană. Acestea se transferă spre asigurat

Bogdan Andriescu, președinte UNSICAR

Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 16 mai 2016

Transpunerea reglementărilor europene din domeniul asigurărilor în legislația românească ar trebui să încurajeze mediul concurențial, astfel încât să conducă la creșterea calitații serviciilor, reducerea costurilor și să fie adaptate la realitățile sociale și economice autohtone, inclusiv prin scăderea birocrației, ale cărei costuri în final se transferă către client, a declarat președintele asociației naționale a brokerilor (UNSICAR), Bogdan Andriescu.

“Eu cred că dacă vom lua în considerare toții factorii economici și sociali, vom vedea că este imposibil să obținem o transformare imediată a forței de distribuție locale a produselor de asigurare la modelele vestice. Acest lucru se poate realiza pe termen mediu și lung și în deplină concordanță cu evoluțiile întregii economii”, a spus Andriescu, prezent la Forumul Internațional Asigurări - Reasigurări (FIAR) organizat de revista XPrimm..

Urmărește-ne și pe Google News

Șeful UNSICAR spune că o reglementare foarte strictă și birocratică, cu costuri ridicate de implementare, poate conduce la scăderea numărului de vânzători și, implicit, la scăderea gradului de acoperire la nivel teritorial, chiar și pentru produsele simple, de nevoi imediate, pe care, din păcate, piața se bazează în acest moment.

“Să nu uităm că despre România încă se mai vorbește ca despre o piață subbancarizată. Când vine vorba despre asigurări, deficitul de protecție este însă mult mai mare, dacă am putea face o comparație cu piața bancară”, a arătat Andriescu.

Adamescu dă în judecată statul la un tribunal internațional pe fondul falimentului Astra Asigurări CITEȘTE ȘI Adamescu dă în judecată statul la un tribunal internațional pe fondul falimentului Astra Asigurări

Potrivit datelor statistice, România se află pe ultimul loc în privința gradului de penetrare a asigurărilor în Produsul Intern Brut și la densitatea asigurărilor.

O altă caracteristică specifică pieței românești este ponderea pe care o dețin asigurările generale, de peste 74% din totalul subscrierilor.

“Este o tendință inversă celei de pe piețele mature, unde asigurările de viață sunt cele care fac piața. În plus, pe anumite zone, cum ar fi pregătirea profesională, avem unele dintre cele mai stricte reglementări din Europa, cu impact asupra actiității brokerilor”, a spus șeful asociației.

La finele anului 2015, primele intermediate de brokerii de asigurare au atins 5,21 miliarde de lei, cu 14,3% mai mult față de 2014. Polițele CASCO și RCA dețin o pondere de aproape 50% în totalul primelor intermediate.

Profit.ro organizează, în 23-24 mai, la Hotel Sheraton, sala Platinul, cu începere de la ora 9.00, prima ediție Profit Financial Forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții instituțiilor de supraveghere și reglementare, ai asociațiilor profesionale din domeniul bacar și asigurări, șefi de bănci, fonduri de investiții, reprezentanți ai pieței de capital, pentru a dezbate viitorul piețelor financiare.

Pentru detalii și înregistrări, click AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
unsicar
legislatie
brokeri
asigurari
costuri
birocratie