Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publict luni primul top al asigurătorilor activi în România, alcătuit în funcție de trei indicatori care măsoară gradul de satisfacție al clienților, cele mai slabe rezultate fiind obținute de Asirom, City Insurance și Forte, iar primele trei poziții fiind ocupate de Allianz-Țiriac, Generali România și Groupama.
Topul este alcătuit pe baza a trei indicatori specifici calculați de ASF pentru a stabili gradul de conformitate a conduitei asigurătorilor. Primul indicatori calculează raportul dintre numărul de petiții formulate de clienți și numărul de contracte încheiate de asigurător, al doilea măsoară raportul dintre petiții și daunele avizate, iar al treilea raportul dintre petițiile favorabile și daunele avizate, scrie News.ro.
Potrivit datelor ASF, doar cinci societăți de asigurare din zece și-au menținut încadrarea în gradul de conformitate bun. Acestea sunt, în ordinea performenței obținute, Allianz-Țiriac, Generali România, Groupama, Omniasig VIG și Uniqa.
Al șaselea asigurătordin top, Euroins, a obținute rezultate bune la primul indicator, dar medii la ceilalți doi. Al șaptelea clasat, Carpatica Asig, a obținute rezultate bune la primul indicator, dar slabe la ceilalți doi.
Firmele de pe următoarele două poziții, Asirom VIG și City Insurance se încadrează într-un grad de conformare redus pentru toți indicatorii. Potrivit ASF, aceste rezultate ”arată că societățile nu s-au preocupat îndeajuns de respectarea drepturilor și nevoilor financiare ale consumatorilor săi, au deficiențe în ceea ce privește activitatea de instrumentare a dosarelor de daună și în ceea ce privește conformitatea soluțiilor adoptate cu prevederile legale/contractuale”.
Potrivit autorității, valorile referitoare la Asirom și City Insurance confirmă situațiile constatate în cadrul controalelor efectuate de ASF anul trecut.
”Conducerile celor două companii de asigurare au fost sancționate de către consiliul ASF, totodată stabilindu-se în sarcina acestora obligația întocmirii unor planuri de măsuri în vederea remedierii celor constatate. City Insurance este în procedură de supraveghere specială pe bază de plan de redresare din aprilie 2016, dar măsurile de recapitalizare nu au fost îndeplinite. Asirom VIG a efectuat o majorare de capital de 84,5 milioane de lei, care îi îmbunătățește lichiditatea și solvabilitatea”, se arată în comunicat.
Cele mai slabe rezultate au fost obținute de Forte Asigurări – Reasigurări, aflată în procedură de faliment, care s-a încadrat într-un grad de conformare redus pentru toți indicatorii.