Gigantul din domeniul petrolier cu capital de stat Saudi Aramco a lansat, duminică, procedurile în vederea listării pe bursa din Riad. Oferta publică inițială, potențial cea mai mare din istorie, reprezintă un element-cheie în strategia Regatului de a-și diversifica economia dincolo de activitățile petroliere.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.
Aramco, cea mai mare și mai profitabilă companie petrolieră din lume, a anunțat că a primit aprobare din partea autorității de supraveghere a pieței de capital pentru a se lista pe bursa din Riad. Numărul acțiunilor ce vor fi oferite investitorilor, precum și prețul de vânzare, vor fi stabilite la finalul procesului de book building.
Potrivit unor surse citate de Reuters, Aramco va oferi un pachet de 1% până la 2% din acțiunile proprii, sub participația de 5% vehiculată inițial, în schimbul căruia speră să obțină între 20 și 40 miliarde de dolari. O ofertă publică inițială de peste 25 miliarde de dolari ar fi cea mai mare de până acum, depășind listarea gigantului chinez Alibaba din 2014.
CITEȘTE ȘI Bursa recuperează aproape 1 procent după corecția din precedentele 2 sesiuni. Volumele scad sub reperul de 3 milioane euroBancherii angajați de guvernul saudit estimează că investitorii vor evalua Aramco la aproximativ 1.500 miliarde de dolari, sub evaluarea de 2.000 miliarde de dolari țintită de prințul moștenitor Mohammad bin Salman.
Listarea Aramco face parte din strategia prințului moștenitor “Viziune 2030”, care are drept obiectiv diversificarea economiei saudite. Fondurile strânse din vânzarea unei participații la Aramco vor fi utilizate pentru investiții în domenii ca producția de armament, petrochimie și turism.
Aramco este cea mai mare și mai profitabilă companie petrolieră din lume, cu rezerve de țiței de aproximativ 227 miliarde de barili (circa 14% din depozitele globale) și un câștig net de 111,1 miliarde de dolari în 2018, mai mult decât profitul cumulat din ultimul an fiscal al Apple, Microsoft și Amazon, primele trei mari companii americane în funcție de valoarea de piață.