Indicii bursieri americani au încheiat cu pierderi pentru a treia zi consecutiv, sesiunea de ieri fiind cea mai negativă începând din 8 octombrie. Totuși ședința de tranzacționare poate fi privită și ca una pozitivă, din moment ce indicii au recuperat o bună parte din pierderile din timpul zilei și au închis la valorile maxime ale sesiunii.
Suntem într-o perioadă în care investitorii asistă cu îngrijorare la escaladarea tensiunilor comerciale globale. Marți, președintele Donald Trump a avertizat China că războiul comercial ar putea continua până după alegerile de anul viitor, afirmând că, citez: “Nu am un termen limită.În anumite privințe îmi place ideea de a aștepta până după alegeri”. În același timp, secretarul pentru comerț Wilbur Ross a declarat că tarifele programate pentru 15 decembrie se vor aplica dacă nu va exista o înțelegere. Aceste știri vin la doar o zi după ce Statele Unite ale Americii (SUA) au impus tarife pentru oțelul din Argentina și Brazilia și au propus taxe de până la 100% pentru mărfuri franțuzești, precum brânza și șampania, în valoare de 2,4 milarde dolari, ca o ripostă la propunerea Franței de impozitare de 3% pe companiile tehnologice, inclusiv giganții americani Facebook, Google și Amazon. Totodată Donald Trump a numit comentariile președintelelui Franței, Emanuel Macron, cum că NATO se confruntă cu o moarte cerebrală, drept ”nesuferite”, care ”insultă o mulțime de forțe diferite”. În ceea ce privește acțiunile, printre cele mai mari pierderi le-au suferit FedEx (-4,36%), Union Pacific (-2,89%) și Intel (-2,76%), în timp ce la polul opus s-au situat Barrick Gold (+2,31%), Sony (+2,07%) și Levi Strauss (+1,50%).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În contextul amintit a fost o sesiune negativă și pentru majoritatea burselor europene, cel mai mult pierzând indicele londonez FTSE100 (-1,75%), ajuns la cea mai mică valoare (7,158.76 puncte) din ultimele șase săptămâni, pe fondul aprecierii lirei sterline (GBP). Au fost și excepții, de exemplu indicele german DAX (+0,19%) și cel italian (FTSE MIB +0,03%), însă creșterile au fost extrem de reduse.
A fost roșu și la Bursa de Valori București (BVB), însă într-o zi de vânzări agresive la nivel global ale activelor de risc, principalii indici autohtoni au pierdut sub jumătate de punct procentual, cu excepția indicelui sectorial financiar BET-FI (-0,88%). Am consemnat volume de tranzacționare la fel de scăzute ca în ultima perioadă, de numai 5,21 milioane euro, iar peste 40% din rulaje s-au făcut cu titlurile Banca Transilvania (TLV +0,39%), ajunse la nivelul de 2,5800 lei pe acțiune, care conferă băncii o capitalizare bursieră de 13,46 miliarde lei, cea mai mare valoare de piață în cei 23 ani de prezență la cota bursei. Au urmat în topul lichidității cealaltă acțiune bancară lichidă, respectiv BRD Groupe Societe Generale (BRD -0,39%), dar și acțiunile Fondul Proprietatea (FP -0,42%), Nuclearelectrica (SNN -1,69%), OMV Petrom (SNP -0,11%) și Romgaz (SNG -1,05%).
Pe piața valutară am remarcat deprecierea dolarului (USD) și a monedei unice europene (EUR), într-o zi în care performera zilei a fost lira sterlină (GBP, +1,60% în raport cu coșul monedelor importante). În schimb au crescut atât francul elvețian (CHF), cât și dolarul australian (AUD), după ce Reserve Bank of Australia (RBA) a menținut, conform așteptărilor, rata dobânzii neschimbată la 0,75%. Evoluție liniștită în schimb pentru EUR/RON, cursul stabilit de Banca Națională a României (BNR) fiind de 4,7762.