ANALIZĂ PROFIT TV Lira sterlină continuă să se aprecieze atâta timp cât se poate ajunge, chiar cu întârziere, la un acord Brexit

ANALIZĂ PROFIT TV Lira sterlină continuă să se aprecieze atâta timp cât se poate ajunge, chiar cu întârziere, la un acord Brexit
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 17 oct 2019

Pe piața FX (forex), în ultimele 24 ore moneda americană (USD) s-a depreciat în raport cu celelalte valute majore, însă performera a fost și de data aceasta lira sterlină (GBP), aflată în a patra zi (din ultimele cinci) de creșteri susținute, care au făcut ca raliul de pe GBP/USD să ajungă la peste 675 puncte.

Totul (după cum v-am informat și în ultimele postări) pe fondul optimismului crescut privind rezultatul negocierilor dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană (UE) privind un acord Brexit. Au fost inițial vești că aproape s-a ajuns la o înțelegere, urmate de dezmințiri la scurt timp după aceea. Ceea ce este mai clar este că UE și Marea Britanie se află pe aceeași lungime de undă, dar nu este sigur dacă premierul Boris Johnson va avea voturile necesare în parlament. Cu toate acestea, există un motiv suficient de bun pentru a menține direcția ascendentă pentru lira sterlină atâta timp cât se poate ajunge la un acord, chiar și cu o întârziere din motive legale sau din alte motive administrative.

Condusă de Radu Ghețea, Libra Bank vrea să emită în premieră obligațiuni CITEȘTE ȘI Condusă de Radu Ghețea, Libra Bank vrea să emită în premieră obligațiuni
Urmărește-ne și pe Google News

O zi roșie urmată de una verde și apoi alta roșie pare să fie patternul din această săptămână pe Wall Street, însă deocamdată minusurile sunt de mică amplitudine. Pierderile de aseară (DJIA -0,08%, S&P500 -0,20% și NASDAQ -0,30%) vin după ce scăderea neașteptată a cifrelor privind vânzările cu amănuntul din luna septembrie (-0,3% față de așteptări de 0,3% și față de 0,6% în august) și temerile persistente din războiul comercial au anulat rezultatele solide ale raportărilor trimestriale ale companiilor. Tot ieri, președintele Donald Trump a declarat că un acord comercial nu va fi semnat până la întâlnirea de luna viitoare cu președintele chinez Xi Jinping în Chile. Au crescut acțiunile Bank of America (+1,48%) după ce compania a înregistrat în trimestrul al treilea câștiguri mai puternice decât era de așteptat, în principal prin divizia sa bancară de investiții. Între timp, gigantul auto General Motors (+1,08%) și sindicatul United Automobile Workers au ajuns la un acord provizoriu pentru un nou contract care ar putea pune astfel capăt unei greve de peste o lună.

Piețele bursiere europene au închis mixt miercuri, în contextul în care investitorii așteaptă un acord Brexit de ultimă oră, ca rezultat al ultimelor discuții între Uniunea Europeană (UE) și Marea Britanie. Acțiunile din sectorul auto german au fost printre cele mai performante (Volkswagen +3,12%, Daimler +1,56%), ceea ce a dus la un câștig pentru indicele de la Frankfurt (DAX +0,32%), în comparație cu ceilalți indici majori de la Londra (FTSE100 -0,61%, care a fost tras în jos și de aprecierea lirei sterline) și Paris (CAC40 -0,09%).

La București a fost o sesiune complet roșie ieri, dar scăderile principalilor indici de la Bursa de Valori au fost de mică amplitudine, evoluțiile menținându-se în același șablon din ultima vreme. Ce a fost diferit comparativ cu zilele precedente au fost volumele de tranzacționare, cifra de 7,01 milioane euro, chiar dacă mică, fiind totuși dublă fașă de media din ulimele două săptămâni. Mai mult de un sfert din rulajele de ieri s-au realizat cu titlurile Romgaz (SNG +0,68%), care după o creștere anul acesta de 34%, se apropie de maximul istoric atins în martie anul trecut, având o capitalizare de circa 3 miliarde euro. Reamintesc că producătorul de gaze naturale îndeplinește, alături de Banca Transilvania (TLV) și BRD Groupe Societe Generale (BRD), criteriile de eligibilitate pentru indexul FTSE Global All Cap, iar unii dintre acționarii importanți sunt și fondurile de pensii administrate NN, care au comunicat că dețin acum peste cinci procente din capitalul social, valoarea participației ridicându-se la circa 150 milioane euro. Dealtfel NN Group, care este cel mai mare jucător din piața românească a pensiilor private, a depășit în ultimele 12 luni pragul de 5% și pe alți emitenți relevanți de pe bursa locală, precum Transgaz, Transelectrica, Electrica, BRD Groupe Societe Generale și Sphera Franchise Group. Revenind la tranzacțiile de ieri, au urmat în topul lichidității acțiunile Fondul Proprietatea (FP -0,84%), OMV Petrom (SNP -0,60%), BRD Groupe Societe Generale (BRD +0,42%) și Banca Transilvania (TLV -0,42%).

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa