Principalii indici bursieri americani au închis ziua de ieri cu pierderi, în contextul în care probabilitatea unei puneri sub acuzare a lui Donald Trump a crescut, după ce președintele Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, a anunțat începerea procedurilor în acest caz. Mai devreme, președintele Trump confirmase că a reținut, pentru ajutorarea Ucrainei, aproximativ 400 milioane de dolari, dar a negat utilizarea acestei sume ca pârghie politică împotriva candidatului prezidențial Joe Bin.
Indicii au fost trași în jos și de cifrele care confirmă scăderea încrederii consumatorilor, cu toate că sesiunea începuse pozitiv, cu vești bune care veniseră de la secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin, care a confirmat că discuțiile dintre Statele Unite (SUA) și China se vor relua luna viitoare, reiterând că s-au înregistrat progrese. În plus, au apărut știri despre faptul că Beijingul a acordat scutiri de la tarife companiilor cu comenzi pentru cel puțin 2 milioane de tone de soia din SUA. Printre acțiunile cu cele mai mari pierderi amintesc Lyft (-7,57%), Tesla (-7,47%), Uber (-5,15%), Twitter (-4,52%) și Netflix (-4,26%).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Piețele bursiere europene au avut o evoluție mixtă ieri, deoarece optimismul privind negocierile comerciale a fost anihilat de preocupările privind creșterea economică. Indicele londonez FTSE 100 (-0,47%), deși cu o deschidere pozitivă, a încheiat ziua pe minus, tras în jos de o liră sterlină (GBP) mai puternică. Tot pe bursa de la Londra acțiunile grupului anglo-german TUI, numărul 1 mondial în domeniul turismului, au fost și ieri printre performerele zilei (+6,46%), după creșterea de luni (+7,12%). S-au apreciat și titlurile Enel (+1,45%), după ce un raport al băncii Santander a menținut recomandarea de cumpărare a acțiunilor până la un preț țintă de 7,65 euro (6,77 euro la închiderea de ieri). Analiștii băncii spaniole se așteaptă ca Enel să ofere, pentru perioada 2018-2022, cea mai atractivă creștere a EPS (Earnings Per Share - câștigul pe acțiune) din sectorul european de utilități, cu o rată de creștere anuală agregată (CAGR) de 10%.
Și principalii indici asiatici au încheiat sesiunea de ieri cu câștiguri, recuperând o parte din pierderile de luni. Iar pe bursa din Hong Kong cel mai mare producător de bere, controlând aproximativ o treime din piața mondială, compania Anheuser-Busch InBev (AB InBev), cu sediul la Leuven, în Belgia, a reușit să atragă 5 miliarde dolari din listarea diviziei sale din regiunea Asia-Pacific Budweiser Brewing Company APAC, ce reunește peste 50 de branduri de bere. Oferta publică inițială (IPO) a fost a doua ca mărime din acest an, fiind depășită doar de listarea Uber Technologies din luna mai, iar prețul la care operațiunea a fost realizată a fost de 27 dolari din Hong Kong (3,44 dolari americani) pentru o acțiune, la limita inferioară a intervalului precizat în prospect. Listarea va ajuta Ab InBev să își reducă datoriile și va facilita realizarea unor noi achiziții. Ab InBev a plănuit inițial această listare acum câteva luni și dorea să atragă circa 9,8 miliarde dolari, însă operațiunea a fost abandonată la acel moment din cauza condițiilor din piață.
La București a fost o zi de corecții, în care de data acesta, tot pe contrasens, indicele energetic BET-NG a câștigat 0,40%. Pe volume de 7,59 milioane euro, cele mai lichide acțiuni au fost Fondul Proprietatea (FP -2,50%), MedLife (M -1,19%), OMV Petrom (SNP +0,60%), Banca Transilvania (TLV -1,03%) și Romgaz (SNG +0,28%). Cu toată pierderea de 0,60%, mai mult de jumătate dintre componentele indicelui general BET au închis ședința de tranzacționare pe verde, în timp ce indicele sectorial financiar BET-FI a pierdut cel mai mult (-0,94%), fără ca vreo componentă a sa să termine ziua pe creștere.
Pe forex, în contextul aversiunii la risc, s-au apreciat valutele de refugiu, respectiv francul elvețian (CHF) și yenul japonez (JPY), dar și lira sterlină (GBP), după ce Curtea Supremă din Marea Britanie a decis că suspendarea Parlamentului de către primul ministru Boris Johnson este ilegală și a hotărât că forul legislativ trebuie să se întrunească din nou “cât mai rapid” (dealtfel acesta a fost deja convocat pentru astăzi la prânz). Reamintesc că premierul a suspendat Parlamentul luna trecută, decizie prin care a urmărit limitarea activității parlamentarilor, astfel ca aceștia să nu aibă timp să aprobe nicio lege care l-ar putea opri să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană (UE) pe 31 octombrie fără un acord.
A fost o zi în care, logic, prețul aurului a crescut, ajungând la 1530 dolari pe uncie, în timp ce cotațiile petrolului au scăzut și au ajuns astfel exact la nivelul de dinaintea evenimentelor neprevăzute de acum zece zile.