În luna martie, indicatorul de încredere macroeconomică al CFA Romania - Asociația profesională a analiștilor financiari - a scăzut marginal față de luna anterioară, la valoarea de 56,8 puncte, fiind cu 0,1 puncte mai mic decât valoarea consemnată în exercițiul anterior.
Scăderea s-a datorat evoluției indicatorului de condiții curente. Aceasta a avut o valoare de 67,7, în scădere cu 0,2 puncte, în timp ce indicatorul anticipațiilor a crescut marginal cu 0,1 puncte până la valoarea de 51,4 puncte.
În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, este de remarcat că 75% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Conform comunicatului CFA, valorile mediane ale anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni au consemnat un curs anticipat de 4.5685 (valoare în creștere cu 185 pips față de cea înregistrată în exercițiul anterior), în timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4.6000 (valoare de asemenea în creștere cu 400 pips față de cea înregistrată în exercițiul anterior).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2018/aprilie 2017) a înregistrat o valoare mediană de 1,80% (valoare în creștere cu 0.30 puncte procentuale față de cea înregistrată în exercițiul anterior). Sunt de remarcat anticipațiile de majoare a ratelor de dobândă la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni) cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 94%, respectiv 92% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție.
Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni în rândul membrilor CFA România și candidaților pentru nivelurile II și III ale examenelor CFA.
CFA România este Asociația Profesioniștilor în Investiții din România, în mare parte deținători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA), organizația având peste 210 membri.