Acțiunile europene scad puternic, urmând tendința negativă a contractelor futures în SUA, declanșată de rezultatele trimestriale sub așteptări publicate joi de Alphabet, compania mamă a Google, și Amazon.com, transmite Reuters.
Indicele .STOXX50E, al celor mai mari companii din zona euro, este în declin cu 1,5%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1,7%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 1,8%, scrie News.ro.
Sezonul raportărilor financiare ale companiilor pentru trimestrul al treilea a fost marcat de vânzări accentuate de acțiuni pe piețele internaționale și de revizuirea puternică a estimărilor de profit.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rezultatele dezamăgitoare ale Amazon (care a raportat pentru trimestrul III venituri de 56,6 miliarde dolari, în creștere cu 29% față de perioada similară a anului trecut, și un profit de 2,9 miliarde dolari, față de 256 milioane dolari în anul precedent, dar cu anticipări mai slabe pentru trimestrul 4) și Alphabet au realimentat temerile investitorilor legate de dominația titlurilor din sectorul tehnologiei.
Indicele pan-European STOXX 600 este pe cale să înregistreze în octombrie ccea mai slabă evoluție după cea din august 2015.
Acțiunile producătorului francez de componente auto Valeo au scăzut cu peste 19%, după ce a publicat al doilea avertisment referitor la profitabilitate din ultimele trei luni, semnalând problemele provocate de testele mai stricte pentru emisiile poluante din Europa și declinul puternic al vânzărilor în China.
Un alt producător major de componente auto, Faurecia, a consemnat un declin de 9,2% al titlurilor, ca reacție la un acord de preluare a producătorului japonez de sisteme de navigație auto Clarion, de la compania Hitachi.
Acțiunile Altran au urcat cu 16%. Firma de consultanță în inginerie și tehnologie a raportat rezultate financiare solide pentru trimestrul al treilea.
Titlurile producătorului suedez de electrocasnice Electrolux au scăzut în schimb cu 13,5% în urma revizuirii în scădere a estimărilor referitoare la cerere și anticiparea unor costuri mai mari din cauza creșterii prețurilor materiilor prime și a tarifelor.