Acțiunile europene se depreciază puternic în debutul săptămânii, pe fondul îngrijorărilor privind încetinirea redresării economiei globale, alimentate de creșterea numărului de infectări cu tulpina delta a coronavirusului.
Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 consemna un declin de 2,26% în jurul orei 17:00 (ora României), până la 444,47 de puncte, cea mai redusă valoare din ultimele două luni.
Totodată, Stoxx 600 se îndreaptă spre cea mai abruptă corecție zilnică din ultimele cel puțin 7 luni, potrivit datelor agregate de Investing.com. Un declin mai pronunțat a fost înregistrat pe 21 decembrie anul trecut, când indicele bursier s-a depreciat cu 2,33%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Toate sectoarele sunt “pe roșu”, în frunte cu acțiunile bancare și din turism.
Dintre indicii regionali majori, referința DAX de la Frankfurt se deprecia cu 2,54% la ora menționată, indicele CAC 40 de la Paris cu 2,39%, iar FTSE 100 de la Londra consemna un recul de 2,14%.
Autoritățile britanice au ridicat majoritatea restricțiilor anti-Covid luni, însă au introdus noi restricții de călătorie spre Franța, stat care se confruntă cu creșterea infectărilor cauzate de varianta beta a coronavirusului.
Acțiunile companiilor din energie scad odată cu prețurile petrolului, după ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi au ajuns la un acord privind creșterea graduală a producției comune.
În SUA, principalii indici bursieri se depreciau cu până la 1,62% în deschiderea ședinței de tranzacționare, în timp ce prețul obligațiunilor continuă să crească, în condițiile în care investitorii își redirecționează plasamentele în active considerate sigure.
Creșterea cazurilor de infecții cu Covid-19 alimentează temerile privind încetinirea recuperării economiilor și riscă să inverseze raliul recent din piețele de capital, care a împins acțiunile europene și americane la maxime record.
Vânzările de acțiuni reflectă “îngrijorări din ce în ce mai mari cu privire la varianta delta a coronavirusului, după creșterea cazurilor noi în întreaga lume și înăsprirea măsurilor de izolare în mai multe țări asiatice. Pe măsură ce proiecțiile economice și cele legate de evoluția pandemiei devin tot mai incerte, este din nou rolul băncilor centrale și al guvernelor să compenseze înrăutățirea perspectivelor”, potrivit analiștilor Credit Agricole CIB, citați de Bloomberg.