Acțiunile marilor companii europene au încheiat tranzacțiile de luni în declin cu peste 7%, la cel mai scăzut nivel din ultimele opt luni, și au intrat în așa-numita piață ”bear”, în condițiile în care prăbușirea prețurilor petrolului, cu circa 30%, a amplificat îngrijorările legate de declanșarea unei recesiuni profunde în urma epidemiei de coronavirus.
Indicele pan-european STOXX 600 a închis în declin cu 7,4%, marcând cea mai slabă evoluție după criza financiară din 2008-2009. Sub-indicele pentru petrol și gaze a suportat cele mai mari pierderi, de aproape 17%, în urma declinului cotațiilor petrolului, scrie News.ro.
Evaluarea companiilor europene a scăzut cu aproape 3.000 de miliarde de dolari de când epidemia de coronavirus a declanșat declinul acțiunilor la nivel mondial, în luna februarie.
“Pe termen scurt, cei care simt impactul declinului acțiunilor acționează imediat, își reduc cheltuielile, investițiile, în timp ce câștigătorii reacționează mult mai gradual”, a declarat un trader.
Indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 7,7%, DAX al bursei din Frankfurt cu 7,9%, CAC 40 al bursei din Paris cu 8,39%. Indicele FTSE MIB al bursei din Milano a pierdut 11,17%, iar IBEX 35 al bursei din Madrid 7,9%. Acțiunile din Norvegia, expuse la piața petrolului, au coborât cu 9,4%, cel mai grav declin din ultimii 30 de ani.
Titlurile BP și Royal Dutch Shell au scăzut cu aproape 20%, iar acțiunile companiei norvegiene Panoro Energy cu 39%.
Acțiunile Tullow Oil au scăzut cu aproape 32%.
Toate sub-sectoarele europene au scăzut puternic, indicii pentru sectoarele minier, auto și bănci coborând cu circa 10%.
Acțiunile operatorului aerian low-cost Ryanair au închis în coborâre cu 1,9%, după un anunț privind suspendarea unor noi curse, către și dinspre Italia, din cauza epidemiei.
Piețele anticipează că Banca Centrală Europeană va reduce dobânzile la ședința de politică monetară de joi, după o măsură similară luată de băncile centrale din Statele Unite, Canada și Australia, săptămâna trecută.
Pe Wall Street, indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu până la 7,3%, S&P 500 cu 7,2%, iar Nasdaq cu peste 6%, evoluții care au dus la suspendarea timp de 15 minute a tranzacțiilor, la începutul ședinței bursiere.
Prețul petrolului Brent a scăzut luni cu 29,07%, după o scădere de 30% pe parcursul tranzacțiilor, la 32,11 dolari pe baril. Cotația petrolului american WTI a scăzut cu 30,98%, la 28,49 dolari pe baril, cea mai slabă evoluție din 1991.