Gheorghiță a declarat că de la un caz Delta se poate ajunge, în două luni, la 390.000 de persoane infectate, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Astăzi, din păcate, avem peste 3.900 de cazuri confirmate și raportate de infecție cu SARS-CoV-2, în condițiile în care vorbim de o rată de pozitivare a testelor de circa 8,2%, în ziua precedentă am avut de două ori mai puține cazuri, cu aceeași rată de pozitivare, ceea ce mă face să cred că în perioada următoare creșterea cazurilor se va menține, nu se întrevede o posibilitate de stagnare a creșterii numărului de cazuri. De altfel, situația este explicată în primul rând de faptul că varianta Delta a devenit dominantă inclusiv în România și, de asemenea, unu din doi români nu are niciun fel de protecție față de această boală, în sensul că nu au fost nici vaccinați și nu au trecut prin boală, nu au istoric de trecere prin boală”, a declarat Gheorghiță, marți, într-o conferință de presă.
El a precizat că, și în zonele urbane, unde rata de imunizare este ridicată, rămân sute de mii de persoane fără niciun fel de protecție.
"Din acest punct de vedere chiar în marile aglomerări urbane unde rata de imunizare colectivă, fie prin boală, fie prin vaccinare este de peste 50, chiar peste 60%, totuși vorbim de 40% care se traduce în valoare absolută la sute de mii de persoane care nu au niciun fel de protecție în fața infecției cu SARS-CoV-2”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.
El a explicat și cu cât este mai transmibilă varianta Delta comparativ cu varianta Alfa.
"Dacă ne uităm la faptul că varianta Delta în momentul de față este dominantă comparativ cu varianta Alfa, când rata bazală de reproducere a cazului era de circa 2, comparativ cu rata bazală de reproducere a cazurilor la varianta Delta de 5 în medie, pot să vă spun că, după opt cicluri repetitive de transmitere, de la un caz cu variantă Alfa se ajunge în circa două luni la alte 256 de cazuri noi de boală, spre deosebire de varianta Delta, în același interval de timp, de la un caz pozitiv se poate ajunge la peste 390.000 de persoane infectate. Ceea ce înseamnă un număr de peste 1.500 de ori mai mare de persoane infectate în același interval timp, din simplul motiv că varianta Delta este înalt transmisibilă, este mult mai contagioasă și într-o populație nevaccinată, unde nu se respectă măsurile de prevenție, se răspândește extrem de ușor. Transmiterea variantei Delta este similară cu nivelul ridicat de răspândire al bolilor transmisibile ale copilăriei: pojarul, vărsatul de vânt”, a precizat Valeriu Gheorghiță.