VIDEO Cel mai nou spital din România, a cărui construcție a durat 30 de ani, a primit primii pacienți: A venit lumea ca la muzeu

VIDEO Cel mai nou spital din România, a cărui construcție a durat 30 de ani, a primit primii pacienți: A venit lumea ca la muzeu
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 sep 2021

Spitalul municipal din Fălticeni, cel mai nou spital construit de la zero de statul român, a cărui construcție a durat 30 de ani, este funcțional și a primit primii pacienți. Construcția spitalului, care are 240 de paturi, 6 etaje și dotări de top, a început în 1991.

Când spitalul și-a deschis pentru prima dată porțile, nu au venit doar oameni cu o problemă de sănătate, ci și localnici sănătoși, pentru a îl vedea: "Lumea a venit ca la muzeu", a povestit primarul Cătălin Coman pentru HotNews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial

Spitalul din Fălticeni are o capacitate de 240 de paturi, 6 etaje, iar autoritățile locale vorbesc despre dotări și echipamente de top, ce nu vor avea nevoie de nicio updatare cel puțin 8 ani de acum încolo, promit autoritățile locale.

Spitalul "arată foarte bine, are dotări și echipamente de top", declară primarul Cătălin Coman: "Ne-am mobilizat astfel încât să nu mai avem nevoie de o updatare a aparaturii și a echipamentelor pentru minimum 8 ani de acum înainte. Am preferat să luăm lucruri care acum sunt tehnologie de vârf în toată Europa. Potrivit calculelor pe care le-am făcut cu specialiștii de aici, timp de 8 ani de zile nu vom mai avea nevoie de nicio updatare."

eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace CITEȘTE ȘI eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace

Problema personalului este și ea rezolvată, spune primarul Cătălin Coman: personalul din vechiul spital din oraș va trece, practic, în cel nou. "Vor mai fi necesare ulterior anumite reglaje, dar aceasta este discuția pe care am avut-o și cu managerul spitalului: îl deschidem și facem o evaluare dupp o lună-două în ceea ce privește partea de personal, pentru că sunt alte fluxuri, și vom regla ulterior, de la o secție la alta, dacă va fi nevoie."

Din punct de vedere "material și uman, totul este pregătit", spune primarul din Fălticeni.

Construcția noului spital municipal din Fălticeni a început în 1991 și a durat exact 30 de ani.

66.049.000 RON, echivalentul a aproximativ 13 milioane de euro, a cheltuit statul român pentru construirea spitalului municipal din Fălticeni, cel mai nou spital din România, arată datele transmise de Ministerul Sănătății, la solicitarea HotNews.ro. Banii necesari pentru construirea spitalului au fost alocați, de-a lungul anilor, de Ministerul Sănătății.

Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov CITEȘTE ȘI Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov

Este unul dintre foarte puținele spitale construite de la zero de statul român după Revoluție, alături de Spitalul Orășenesc din Mioveni, Spitalul de Copii Gomoiu din București și Institutul Regional de Oncologie din Iași.

De ce construcția spitalului a durat 30 de ani? Autoritățile locale dau vina pe finanțarea de la centru și spun că banii au venit cu țârâita. Actualul primar al municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a fost ales pentru primul mandat în anul 2012. La acel moment, spitalul era deja în construcție de 21 de ani.

Primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, a declarat, pentru HotNews.ro, că principala problemă din ultimii 9 ani, care a dus la lungirea construcției spitalului, a fost lipsa banilor: "Din 2012 până în 2021, banii au venit câte puțin. Mai luați 5 milioane, mai luați 3, mai luați 10. Dacă veneau toți banii odată și spuneau: 'Uitați, aștia sunt banii să faceți spitalul...' Era altceva. În această perioadă, constructorul ba aducea muncitorii, ba își lua înapoi muncitorii..."

Cătălin Coman mai spune că "au fost perioade când am primit banii pe 1 decembrie. Primeai 100 de miliarde pe 1 decembrie și trebuia să îi termini până la sfârșitul anului. Ce să faci la minus 15 grade, cum este la noi iarna? Ce lucrări de construcție să faci?".

viewscnt
Afla mai multe despre
spital
pacienti
muzeu