Aproape 6% dintre americani au avut, în 2021, o alergie alimentară, iar expunerea la alimentele la care sunt alergici poate duce la reacții alergice care le pot pune viața în pericol (de exemplu, anafilaxie), potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite. În prezent, nu există niciun remediu pentru alergia alimentară. Tratamentele existente necesită evitarea strictă a alimentului (alimentelor) la care pacientul este alergic și administrarea promptă de epinefrină pentru a trata anafilaxia în cazul în care apar expuneri accidentale.
Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat extinderea indicației unui medicament utilizat în tratarea astmului la adulți și copii (6 – 12 ani) pentru a ajuta la diminuarea severității unei reacții alergice accidentale la persoanele cu alergie la mai multe alimente, scrie News.ro.
Tratamentul injectabil Xolair, cu denumirea generică omalizumab, este dezvoltat în parteneriat de compania americană de biotehnologie Genentech și grupul farmaceutic elvețian Novartis și a fost aprobat în Statele Unite și Uniunea Europeană (UE) pentru tratamentul astmului alergic persistent moderat până la sever și rinosinuzită cronică, la anumiți pacienți.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tratamentul se administrează prin injectare în doze de 75 mg până la 600 mg o dată la 2 sau 4 săptămâni, potrivit Novartis. Doza și frecvența administrării sunt determinate de greutatea pacientului.
Utilizarea repetată a medicamentului poate contribui la reducerea riscului de reacții alergice, cum ar fi anafilaxia, la anumiți adulți și copii cu vârsta de până la 1 an, în urma unei expuneri accidentale la alimente precum arahidele, laptele, ouăle și grâul, potrivit unui comunicat al FDA.
Cu toate acestea, Xolair, „nu este aprobat pentru tratamentul de urgență imediat al reacțiilor alergice, inclusiv anafilaxia”, a precizat FDA.
Anafilaxia este o reacție alergică gravă și care uneori poate pune viața în pericol, și necesită tratament medical imediat, inclusiv o injecție de epinefrină.
Pacienții care vor lua omalizumab trebuie să continue să evite alimentele la care sunt alergici, subliniază FDA.
„Această utilizare nou aprobată va oferi o opțiune de tratament pentru a reduce riscul de reacții alergice dăunătoare în rândul anumitor pacienți cu alergii alimentare mediate de IgE (imunoglobulina E)”, a declarat dr. Kelly Stone, director asociat al Diviziei de Pneumologie, Alergologie și Îngrijiri Critice din cadrul Centrului pentru Evaluarea și Cercetarea Medicamentelor al FDA, informează CNN.
CITEȘTE ȘI Pfizer va plăti 93 de milioane de dolari pentru a soluționa pretențiile antitrust ale distribuitorilor angro de medicamente din SUADeși nu va elimina alergiile alimentare sau nu va permite pacienților să consume liber alergeni alimentari, utilizarea sa repetată va contribui la reducerea impactului asupra sănătății în cazul unei expuneri accidentale.
Novartis spune că extinderea utilizării recent aprobată este un nou instrument în gestionarea alergiilor alimentare care pun adesea viața în pericol.
Aprobarea FDA s-a bazat pe un studiu de fază 3, controlat cu placebo. Cercetătorii au analizat 168 de pacienți cu vârste cuprinse între 1 și 55 de ani care erau alergici la alune și la cel puțin alți doi alergeni alimentari, inclusiv lapte, ouă, grâu, caju, alune de pădure și nuci, potrivit FDA.
„Măsura primară a eficacității tratamentului a fost procentul de subiecți care au fost capabili să consume o singură doză (600 miligrame sau mai mult) de proteine de arahide (echivalentul a 2,5 alune) fără simptome alergice moderate sau severe, cum ar fi simptome cutanate, respiratorii sau gastrointestinale moderate sau severe, la sfârșitul tratamentului de 16-20 de săptămâni”, arată studiul.
Dintre pacienții care au primit tratamentul, 68% au putut consuma doza unică de proteine de arahide fără simptome alergice moderate sau severe, cum ar fi urticarie pe tot corpul, tuse persistentă sau vărsături, comparativ cu 6% dintre pacienții care au primit placebo.
CITEȘTE ȘI Date oficiale: Sute de mii de concedii medicale pentru că ne-a durut spatele, am strănutat, am fost răcițiCu toate acestea, 17% dintre subiecții care au primit medicamentul nu au avut nicio schimbare semnificativă în ceea ce privește cantitatea de proteine de arahide tolerată, arată datele.
Tratamentul vine cu efecte secundare observate, notează FDA, inclusiv reacții la locul injectării și febră.
„Xolair vine cu anumite avertismente și precauții, cum ar fi anafilaxie, malignitate, febră, dureri articulare, erupții cutanate, infecții parazitare (viermi) și teste de laborator anormale”, precizează agenția.
În prezent, nu există un remediu pentru alergiile alimentare, notează oficialii din domeniul sănătății.
Potrivit CDC, aproape 6% dintre persoanele din Statele Unite în 2021 aveau o alergie alimentară care ar putea duce la o reacție care le-ar putea pune viața în pericol.