Statul se pregătește să reia privatizarea fabricii de seringi Sanevit Arad. Până astăzi niciun investitor nu s-a arătat interesat

Statul se pregătește să reia privatizarea fabricii de seringi Sanevit Arad. Până astăzi niciun investitor nu s-a arătat interesat
scris 3 aug 2018

Ministerul Economiei se pregătește să reia procedura de privatizare a fabricii de seringi de unică folosință ”Sanevit 2003” Arad, după ce niciun investitor nu s-a arătat interesat până astăzi, ultima tentativă de cedare a acțiunilor fiind în primăvara acestui an. Ministerul a preluat compania în 2012 pentru a o salva de la faliment, însă de atunci mai multe încercări de privatizare au eșuat, iar din 2013 fabrica nu mai produce nimic.

În august 2017, statul anunța intenția de relansare a activității Sanevit 2003 Arad prin două modalități, respectiv vânzarea pachetului de acțiuni sau atragerea de investiții.

Urmărește-ne și pe Google News

Printre avantajele prezentate de minister în anunțul de privatizare erau producția de seringi formate din trei componente, care corespund calitativ standardelor internaționale, producție flexibilă, adaptabilă la realizarea altor produse decât cele din domeniul principal de activitate, amplasarea fabricii cu front stradal pe DN 79, apropiere de granița de vest a țării, accesul rapid la aeroport, cale ferată și autostradă, dar și terenul intravilan din municipiul Arad pe care se află fabrica.

Terenul are o suprafață de 30.000 de metri pătrați, ce permite ridicarea de noi clădiri industriale în cazul extinderii producției sau diversificării produselor fabricate.

ULTIMA ORĂ Cheltuielile statului au crescut puternic, cu aproape 40% în primele două luni, de două ori mai repede decât veniturile. Pe lângă salarii, Guvernul a cheltuit mai mult și pentru investiții și subvenții CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Cheltuielile statului au crescut puternic, cu aproape 40% în primele două luni, de două ori mai repede decât veniturile. Pe lângă salarii, Guvernul a cheltuit mai mult și pentru investiții și subvenții

Primele încercări de privatizare au fost inițiate în 2015, la trei ani de când ministerul preluase fabrica arădeană. Atunci, societatea fusese scoasă la licitație la prețul de 32,6 milioane lei lei. 

Toate acțiunile fabricii sunt deținute de Ministerul Economiei, care a preluat fabrica în iunie 2012, pentru a o salva de la faliment. La vremea respectivă, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, declara la Arad că fabrica are datorii de 7,6 milioane de lei acumulate, la un  patrimoniu de 8,5 milioane de euro.

Pentru 2016, conform ultimelor date raportate, compania a anunțat afaceri de 28.665 lei și o pierdere de 1,7 milioane lei, cu datorii de 17,6 milioane lei.

SC Sanevit 2003 SA a fost înființată prin preluarea activelor SC Sanevit SA, care a intrat în lichidare. La data înființării, fabrica avea un capital social de 27,6 milioane lei.

Deschisă în 1995, Sanevit Arad a fost prima fabrică din țară producătoare de seringi și ace medicale de unică folosință. Unitatea poate produce anual 200 de milioane seringi de unică folosință și de peste 500 de milioane ace medicale, însă din 2013 nu mai produce nimic, iar pentru o scurtă perioadă a lucrat la maximum 30% din capacitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
sanevit arad
seringi