Selectarea implantului dentar, o decizie fundamentală în activitatea unei clinici de medicină dentară

Selectarea implantului dentar, o decizie fundamentală în activitatea unei clinici de medicină dentară

Mihai Juncar

scris 6 iul 2021

Evoluția tehnologiei și a cunoștințelor medicale din ultima jumătate de secol au impus implanturile dentare ca o alternativă frecvent utilizată pentru înlocuirea dinților lipsă care nu poate lipsi într-o clinică sau cabinet de medicină dentară.

Selectarea tipului de implant dentar pe care o clinică îl utilizează pentru înlocuirea dinților absenți, este o etapă deosebit de importantă atât pentru clinică cât și pentru pacienții acesteia. De cele mai multe ori, după cum de altfel este firesc, medicul decide ce fel de implant dentar se potrivește pentru pacienții săi. Pentru a afla mai multe despre cum pot medici să-și selecteze un implant dentar optim am discutat cu Prof. Dr. Mihai Juncar medic primar Chirurgie Orală și Maxilo-Facială, absolvent al Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca, Facultatea de stomatologie promoția 2006 și al Facultății de Medicină promoția 2010. Medic primar Chirurgie orală și Maxilo-Facială începând cu anul 2017 și profesor Universitar începând cu anul 2021.

Cam toată lumea a auzit deja de implanturile dentare, ne puteți da mai multe detalii de ce acestea au ajuns așa de cunoscute?
Implanturile dentare au apărut de mai multe decenii, ele sunt aproape la fel de vechi ca și tratamentul cu antibiotice. În timp s-a observat că acestea sunt o soluție fiabilă pentru a înlocui dinții lipsă, ele fiind gândite ca o alternativă la proteza dentară totală. Practic implantul dentar este un dispozitiv, plasat la nivelul oaselor maxilare, care înlocuiește rădăcina dentară și poate suporta forțele masticatorii ale pacientului. Brusc am avut o alternativă de înlocuire a dinților extrași cu astfel de dispozitive și implicit a apărut o alternativă la protezele mobilizabile, acelea pe care toți le asociem cu dinții bunicilor puși într-un pahar seara. Faptul că implanturile dentare s-au dovedit stabile în timp, evident și aici există eșecuri ca de altfel la orice tratament medical, și că au crescut semnificativ calitatea vieții pacienților le-a impus ca metodă de rezolvare a problemelor cauzate de dinții lipsă sau care nu pot fi recuperați.

Având în vedere că ați investit și aveți activitate într-o clinică de medicină dentară, cât de importante sunt implanturile dentare în activitatea acelei clinici?
Au un rol deosebit de important, iar rolul lor a crescut o dată cu trecerea timpului. De exemplu acum 10 -15 ani mulți medici făceau așa numitele proteze scheletate, pentru pacienții care nu mai aveau dinți în regiunea posterioară. Practic pacientul avea o proteză pe care o putea îndepărta de la nivelul cavității orale să o igienizeze, iar ulterior o putea aplica la loc. Acest tip de abordare al unui caz nu a fot greșit, dar soluțiile actuale de care dispunem poate oferi un confort mult mai mare pacientului cu refacerea mult mai eficientă a funcțiilor afectate. Practic cu ajutorul implanturilor dentare pacientul va avea dinți ficși, într-un interval relativ scurt de timp cu care poate mânca mult mai eficient sunt stabili și în plus creează un confort psihologic. Să nu uităm că impalnturile dentare au fost concepute pentru a înlocui proteza dentară. Vă dați seama cum se simte un pacient care trece de la o proteză dentară la implanturi, practic i se schimbă viața, se va simți mai tânăr, va putea să mănânce mult mai eficient alimente pe care dacă ești utilizator de proteză le eviți, sunt avantaje funcționale pe care le au implanturile dentare.

Este evidentă importanța pentru pacient, dar cât de importante sunt pentru medicul stomatolog sau pentru clinica medicală implantul dentar?
Ceea ce este important pentru pacient trebuie să fie important și pentru medic, este un lucru evident acesta, cel puțin eu așa cred. Să nu uităm că un pacient se prezintă la medic pentru că are o problemă, din păcate încă la noi puțini pacienți vin în scop profilactic, dar aceasta este altă discuție. Într-o clinică de stomatologie sau la un cabinet dentar pacientul vine deoarece dorește să aibă dinți, să poată mânca, zâmbi, vorbi corect, să-i crească încrederea în sine practic să-și îmbunătățească viața. La momentul actual nu cred că o clinică de medicină dentară sau un cabinet își permite să existe fără a avea în portofoliu implanturi dentare. Acestea au devenit o alternativă la anumite tratamente fără de care, practic o clinică dentară nu mai își permite să existe. De aici derivă și importanța pe care o are sistemul sau sistemele de implanturi utilizate într-o clinică de medicină dentară.

Care credeți că sunt criteriile de care ar trebui să țină cont un medic sau personalul unei clinici de medicină dentară atunci când alege să folosească un implant dentar?
Sunt mai multe aspecte de care medicul ar trebui să țină cont. La momentul de față de cele mai multe ori selectarea unui sistem de implanturi nu este realizată de medici pe criterii prea obiective. Mulți dintre noi selectează sistemul de implanturi în funcție de cât de puternică este strategia de marketing a colaboratorului sau pe ce aude de la diverși cunoscuți. Cred că această selecție trebuie să fie mult mai obiectivă și depinde în mare măsură de etapa din carieră în care se află medicul. Spre exemplu un medic la debutul carierei ar trebui să fie foarte atent la siguranța pe care un anumit sistem o oferă, de exemplu dacă un sistem are freze cu stoper și o schemă clară de utilizare ar trebui să se afle sus pe lista de priorități. Astfel scad șansele de eroare, gândițivă că aveți freze gata calibrate pe lungime și adâncime pentru a crea noua alveolă dentară, șansele să mergi prea adânc, să lezezi structuri anatomice importante sunt mult mai mici așa. Alt criteriu ar fi gradul de ușurință cu care este utilizat sistemul respectiv, cu cât este mai ușor de utilizat cu atât crește eficiența medicului și scade timpul operator. Când mă gândesc la gradul de ușurință mă gândesc atât pentru componenta chirurgicală cât și pentru cea protetică. Un alt criteriu ar fi cât de extins este producătorul la nivel mondial, o corporație de exemplu este mult mai stabilă decât o mică firmă și în plus dacă pacientul locuiește în altă țară să zicem este foarte probabil ca acel sistem de implanturi să fie prezent și în țara respectivă și orice medic poate avea acces la consumabilele necesare întreținerii reconstrucției implanto-protetice.

Am observat că sunt producători din toate colțurile lumii pe piața de la noi, există diferențe între implanturi în funcție de zona din care provin?
În principiu implanturile produse într-o anumită regiune geografică seamănă între ele fapt confirmat și de observația că anumite componente de pe un implant dentar de la un brand se potrivesc la alt implant dentar de la alt brand dar produs în aceeași țară de exemplu. Eu nu recomand medicilor să facă acest lucru, dar de exemplu o cheiță se poate potrivi la mai multe tipuri de implanturi dentare.

Cât de important este costul unui implant dentar pentru o clinică de profil?
Din păcate este destul de important, și spun din păcate deoarece vorbim despre un dispozitiv medical aplicat la nivelul oaselor maxilare, unde prioritar ar trebui să fie rezultatul nu costul tratametului. Atunci când o clinică analizează costul unui implant dentar nu poate ține cont doar de costul de achiziție. Sunt mai mulți factori care decid costul cum ar fi: costul accesoriilor, simplitatea sistemului (un sistem simplu va duce la o eficiență a tratamentului și la economie de timp), costurile cu instruirea personalului medical (să nu uităm că un curs de pregătire de calitate are cost de câteva mii de euro), stabilitatea în timp a rezultatului (dacă un pacient trebuie să revină prea des în clinică poate presupune costuri suplimentare pentru clinică fără ca aceste costuri să fie amortizate din onorariu).

Din ce anume este compus, pentru pacient, costul unui tratament cu implanturi?
În general sunt două componente distincte și anume costul de inserare a implantului dentar și costul de protezare al acestuia. Costul de inserare, adică etapa prin care este plasat implantul la nivelul osului maxilar, este de cele mai multe ori cel mai mare, iar etapa de protezare, adică etapa în care se pun dinții pe implantul dentar prezintă un onorariu mai mic comparativ cu etapa anterioară. Nu cred că acest fapt este corect dacă analizăm din punct de vedere economic și al efortului pe care medicul îl are, și spun asta din perspectiva celui care în ultimi ani a făcut preponderent prima etapă. Componenta de protetică presupune costuri mari atât din punct de vedere al timpului alocat cât și din punct de vedere al resurselor materiale solicitate deoarece implică pe lângă costul accesoriilor implantului dentar un medic bine antrenat pe componenta de protetică, un laborator de tehnică dentară de calitate și o mulțime de probe și controale ulterioare. Să nu uităm că pacientul vine deoarece dorește să aibă dinți, deci pacientul va analiza componenta protetică nu implantul dentar ca atare și implicit toate problemele le va rezolva proteticianul.

Mihai Juncar este profesor universitar și medic primar Chirurgie Orală și Maxilo-Facială. A fondat și administrează clinica Maxilomed în domeniul medicinei dentare și a specializărilor conexe care a avut o creștere organică și constantă inclusiv în perioada pandemiei. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
implant dentar
mihai juncar