Pfizer a anunțat că va opri dezvoltarea pastilei experimentale pentru slăbit danuglipron, după ce un pacient a prezentat o posibilă leziune hepatică în timpul unui studiu clinic, relatează CNBC.
Deși pacientul nu a avut simptome sau efecte secundare specifice legate de ficat, un purtător de cuvânt al companiei a declarat că enzimele hepatice ale acestuia au fost ridicate, un semn de afectare a celulelor hepatice, dar au revenit rapid la normal după întreruperea tratamentului. Cazul a fost înregistrat într-un studiu clinic care presupunea o creștere rapidă a dozei administrate într-o perioadă scurtă, scrie News.ro.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Decizia Pfizer vine în urma unei ”revizuiri a întregului set de date clinice disponibile până în prezent pentru danuglipron și a feedbackului recent din partea autorităților de reglementare”, se arată într-un comunicat oficial.
”Deși suntem dezamăgiți că trebuie să întrerupem dezvoltarea danuglipron, rămânem angajați în identificarea și dezvoltarea unor tratamente inovatoare pentru pacienți”, a declarat dr. Chris Boshoff, directorul științific al Pfizer.
Anunțul reprezintă un nou obstacol în eforturile Pfizer de a pătrunde pe piața în plină expansiune a medicamentelor GLP-1, care acționează prin imitarea hormonilor intestinali pentru a reduce apetitul și a regla glicemia. Pfizer încearcă să lanseze o alternativă orală la injecțiile săptămânale de tip Wegovy (Novo Nordisk) și Zepbound (Eli Lilly), însă compania este în întârziere față de principalii competitori.
Analiștii de pe Wall Street estimează că piața globală a GLP-1 ar putea depăși 150 de miliarde de dolari până la începutul anilor 2030, iar formele orale ar putea reprezenta circa 50 de miliarde din această sumă.
Nu este prima dificultate întâmpinată de Pfizer cu danuglipron. În decembrie 2023, compania a renunțat la varianta administrată de două ori pe zi din cauza efectelor adverse observate în studiile clinice de fază intermediară. Totuși, în iulie 2024, Pfizer părea încrezătoare în versiunea cu doză unică zilnică și anunțase planuri de a testa mai multe doze.

Deși dezvoltarea pastilei a fost stopată, compania a declarat că studiile realizate până acum și-au atins obiectivele și au demonstrat un profil de eficiență și tolerabilitate ”competitiv”. Pfizer a mai spus că rata creșterii enzimelor hepatice în rândul celor care au luat danuglipron este similară cu cea observată la alte medicamente GLP-1 deja aprobate, conform unei baze de date ce include peste 1.400 de pacienți.
Pfizer a abandonat o altă pastilă pentru obezitate în iunie 2023, tot din cauza unor niveluri ridicate ale enzimelor hepatice. De atunci, investitorii au devenit sceptici privind potențialul companiei în domeniul GLP-1.
Cu toate acestea, Pfizer continuă cercetările în alte direcții. În prezent, compania testează un medicament oral care blochează hormonul intestinal GIPR și care se află în faza a doua a studiilor clinice, precum și un alt GLP-1 oral aflat în faza întâi de testare.
Fostul director științific Mikael Dolsten declara în octombrie că medicamentele care vizează GIPR ar putea fi mai eficiente și mai ușor de tolerat de către pacienți. ”Există atât de multe aplicații pentru GLP-1”, spunea el atunci.
Danuglipron acționa prin activarea receptorilor GLP-1, la fel ca injecțiile Wegovy (pentru slăbit) și Ozempic (pentru diabet) de la Novo Nordisk. Injecțiile Zepbound și Mounjaro de la Eli Lilly combină activarea GLP-1 cu GIP, alt hormon intestinal.
În prezent, singura formă orală de GLP-1 aprobată de FDA este Rybelsus, produsă de Novo Nordisk, care tratează diabetul de tip 2 și a generat vânzări de 3,38 miliarde de dolari în 2024.
Anunțul Pfizer vine într-un moment în care compania încearcă să-și refacă poziția pe piață după scăderea accentuată a veniturilor din domeniul vaccinurilor anti-Covid, mizând pe tratamente oncologice și pe portofoliul de medicamente pentru obezitate pentru redresarea pe termen lung.