Sistemul medical de stat are nevoie are nevoie de concurența sectorului privat pentru a deveni mai eficient și pentru a crește astfel eficiența și calitatea actului medical, lucruri care nu s-au întâmplat, deși salariile și fondurile pentru sănătate au crescut în ultimii ani. "Nu ar strica să avem un pic de concurență în sistemul sanitar. Concurența generează progres", a declarat Laszlo Attila, președintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României, la Profit.ro Health Forum.
'Va trebui să găsim o soluție, pentru că avem precedentul din învățământ, unde banii se duc după copil, indiferent de forma de proprietate a instituției de învățământ. Sunt acreditate și va trebui să găsim această soluție de colaborare, pentru că în anumite zone ale țării, sfera privată are capacități, dar nu le utilizăm și în același timp ne costă foarte mult să facem încă o infrastructură, pe care probabil nu o vom folosi nici în instituții ale statului. Aici va trebui să găsim acel compromis, să colaborăm cu sfera privată", a spus șeful comisiei pentru sănătate.
Attila participă astăzi la Profit Health Forum, conferință care își propune să analizeze problemele actuale ale sistemului medical și să identifice soluții pentru rezolvarea acestora. Conferința, deschisă de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, este transmisă în direct de Profit TV, și este organizată cu sprijinul Team Innovation Media și al partenerilor ADRFR, Affidea și Janssen Romania.
Concurența sectorului de stat cu mediul privat ar putea determina o creștere a calității actului medical, întrucât aceasta nu a ținut în ultimii ani pasul cu majorarea fondurilor alocate de autorități.
CITEȘTE ȘI Profit Health Forum, Ministrul Pintea despre controalele în spitale: Voi propune retragerea acreditării. Mi se lipeau pantofii pe jos, se spăla cu apă neagră, așternuturile erau murdare, sigur erau infecții nedeclarate. Controalele vor continua, nu sunt e"Un pic de concurență nu ar strica și sunt anumite domenii unde trebuie să avem tăria de a crea un sistem concurențial, care să genereze creșterea calitativă și creșterea eficienței. Nu ar strica să avem un pic de concurență în sistemul sanitar. Concurența generează progres. Nu știu cât mai putem ține această situație. În 10 ani, bugetul sănătății a crescut de 7 ori. Eu m-aș fi așteptat la un salt calitativ mai mare, la o creștere a eficienței actului medical, la o simplificare și o transparentizare a reglementărilor. Din păcate, acest lucru nu s-a efectuat. Dacă mai adăugăm și deciziile luate târziu, acum suntem în situația să acoperim niște goluri și ne costă foarte mult", a declarat Laszlo Atilla.
Guvernul se va concentra pe investiții și, odată remediată această situație, va trebui să reanalizeze sistemul sanitar.
"Bugetul pentru investiții a crescut cu 91% în acest an. Când vom astupa aceste găuri, atunci va trebui să regândim un pic sistemele și tarifele pentru servicii, să creăm acel cadru concurențial pentru ca cel care își face treaba ... să nu ne batem noi capul cui îi trebuie RMN sau CT. Este treaba managementului unei instituții sanitare să aibă profit, nu neapărat ca să-l depună în bugetul statului că să-și trimită personalul la școlarizare, să avem o diferențiere a finanțării", potrivit senatorului.
Într-un viitor mai apropiat, în sistemul sanitar ar putea fi introdus un mecanism diferențiat de finanțare, în funcție de eficiență. Consecințele ar putea fi salarii și finanțare diferite în funcție de anumiți indicatori.
"Ni se solicită din ce mai mult să luăm în considerare un sistem de finanțare diferențiat, să luăm în considerare eficiența actului medical. Și avem câțiva indicatori foarte obiectivi, de exemplu, cât la sută din pacienții care intră în sfera mea de competență au fost trimiși mai departe. Foarte probabil că aici lucrurile se vor accelera în viitorul apropiat, pentru că nu cred că putem menține la nesfârșit situația în care avem aceleași salarii și aceeași finanțare și pentru cel care lucrează de dimineața sau cel care la ora patru trage obloanele și merge la pescuit", explică oficialul.
Aceste schimbări vor fi discutate cu toate părțile implicate, inclusiv alte ministere, cum ar fi cel al Finanțelor.
"Pe bună dreptate, aceste mici sau mari modificări sunt în atenția noastră și, cu scuzele de rigoare, ele sunt mai puțin vizibile, pentru că nu avem intenția de a periclita demersul normal care trebuie făcut în această etapă, dialogul cu toți cei implicați, găsirea compromisului, pregătirea legislației, inclusiv convingerea colegilor de la ministerul Finanțelor și de la alte ministere să accepte astfel de modificări și să ajungem într-un timp rezonabil la normalitate", a spus Laszlo Atilla.