Coronavirus: Comisia Europeană semnează pentru achiziția unui tratament cu anticorpi monoclonali de la Eli Lilly

Coronavirus: Comisia Europeană semnează pentru achiziția unui tratament cu anticorpi monoclonali de la Eli Lilly
scris 22 sep 2021

Comisia Europeană a semnat cu compania farmaceutică Eli Lilly un contract-cadru de achiziție comună vizând furnizarea unui tratament cu anticorpi monoclonali pentru pacienții afectați de noul coronavirus. 

Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceștia se fixează de proteina virală de suprafață (spike) și blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane.

Urmărește-ne și pe Google News

Produsul realizat de compania Eli Lilly este o combinație de doi anticorpi monoclonali (bamlanivimab și etesevimab) pentru tratamentul pacienților infectați cu noul coronavirus care nu au nevoie de oxigen, dar care prezintă un risc mare de a face o formă severă de COVID-19, arată Comisia.

ULTIMA ORĂ Începe vaccinarea cu a 3-a doză de vaccin anti-COVID pentru toate persoanele CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Începe vaccinarea cu a 3-a doză de vaccin anti-COVID pentru toate persoanele

În prezent, medicamentul face obiectul revizuirii datelor sale pe măsură ce sunt disponibile, de către Agenția Europeană pentru Medicamente. Optsprezece state UE au aderat la achiziția comună pentru achiziționarea a maximum 220.000 de cure de tratament de la Eli Lilly.

“Peste 73 % din populația adultă din UE este în prezent vaccinată complet, iar această rată va crește în continuare. Dar vaccinurile nu pot fi singurul răspuns la COVID-19. Oamenii continuă să se infecteze și să se îmbolnăvească. Trebuie să ne continuăm activitatea pentru a preveni îmbolnăvirile, utilizând vaccinurile, și, în același timp, trebuie să ne asigurăm că putem trata pacienții cu mijloace terapeutice eficace. Prin semnarea [contractului] de astăzi finalizăm cea de a treia procedură de achiziții publice și ne îndeplinim angajamentul asumat în cadrul Strategiei UE privind mijloacele terapeutice de a facilita accesul pacienților afectați de COVID-19 la medicamente de ultimă generație”, a declarat, într-un comunicat, Stella Kyriakides, comisarul UE pentru sănătate și siguranță alimentară.

În baza contractului-cadru de achiziție comună încheiat cu Eli Lilly, statele membre pot achiziționa produsul combinat constând în bamlanivimab și etesevimab dacă și atunci când este necesar, după ce produsul a primit fie o autorizație de introducere pe piață condiționată la nivelul UE din partea Agenției Europene pentru Medicamente, fie o autorizație de utilizare în situații de urgență în statul membru în cauză.

Comisia Europeană a încheiat până în prezent aproape 200 de contracte pentru diferite contramăsuri medicale la infecțiile cu noul coronavirus, cu o valoare cumulată de peste 12 miliarde euro.

Contractul de achiziție comună cu Eli Lilly urmează contractului semnat cu Roche la 31 martie 2021 pentru produsul REGN-COV2, o combinație de Casirivimab și Imdevimab, și contractului semnat cu Glaxo Smith Kline la 27 iulie 2021 pentru furnizarea de sotrovimab (VIR-7831), produs dezvoltat în colaborare cu VIR Biotechnology.

Strategia UE privind mijloacele terapeutice împotriva COVID-19, adoptată la 6 mai 2021, vizează crearea unui portofoliu larg de mijloace terapeutice împotriva COVID-19, cu scopul de a pune la dispoziție trei mijloace terapeutice noi până în octombrie 2021 și eventual încă două până la sfârșitul anului. Ea cuprinde întregul ciclu de viață al medicamentelor, de la cercetare, dezvoltare, selectarea celor promițătoare, autorizare rapidă de către autoritățile de reglementare, fabricare și punere la dispoziție pe scară largă, până la utilizarea finală. De asemenea, strategia va coordona, va intensifica acțiunea Uniunii și va asigura faptul că UE acționează unitar în vederea asigurării accesului la mijloace terapeutice prin intermediul achizițiilor comune.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
coronavirus
covid 19
covid
eli lilly
anticorpi monoclonali
contract achizitie
tratament covid