Cinci producători și distribuitori de medicamente oferă 22 de miliarde de dolari în numerar, precum și medicamente și servicii evaluate la 28 de miliarde de dolari pentru închiderea investigațiilor în care industria farmaceutică este acuzată că a provocat criza opioidelor în Statele Unite, au declarat miercuri două surse apropiate situației, transmite Reuters.
Industria medicamentelor se confruntă cu aproximativ 2.600 de procese din partea statelor și guvernelor locale, a spitalelor și a altor entități care vor să tragă la răspundere producătorii de medicamente și distribuitorii pentru cazurile de abuz de opioide. Autoritățile locale vor să obțină fonduri pentru a acoperi costurile serviciilor din comunitățile lor, scrie News.ro.
Distribuitorii McKesson, AmerisourceBergen și Cardinal Health s-au oferit să plătească 18 miliarde de dolari în numerar, pe parcursul a 18 ani, în timp ce producătorul de medicamente Johnson & Johnson va plătit 4 miliarde de dolari, tot în numerar, au declarat două persoane apropiate situației.
În cadrul acordului, Teva Pharmaceutical Industries s-a oferit să ofere medicamente în valoare de 15 miliarde de dolari și să asigure servicii de distribuiție de ordinul miliardelor de dolari, a spus una dintre surse.
Ambele surse au afirmat că acordul propus de Teva se va desfășura pe parcursul a 10 ani și are o valoare de aproximativ 28 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, nu este clar cum s-a ajuns la această valoare, iar una dintre surse a spus că unele state întreabă dacă Teva ar trebui să contribuie și în numerar.
Negocierile sunt conduse de procurorii generali din Texas, Tennessee, Carolina de Nord și Pennsylvania, a spus o persoană.
CITEȘTE ȘI VIDEO Protestatarii din Barcelona au incendiat mașini și au aruncat cu sticle cu benzină în polițiștiTeva și cei trei distribuitori au calitatea de inculpați într-un proces de referință care urmează să înceapă luni, la un tribunal din Cleveland, Ohio.
Distribuitorii, acuzați că nu au oprit și nu au raportat comenzile suspecte de medicamente, vor să se ajungă la un acord înaine de începerea procesului, luni, a spus o sursă.
Ce-a de-a doua sursă a adăugat că un subiect dificil este cel al compensațiilor destinate avocaților, care de obicei primesc un procent din sumele prevăzute în acord și care îi reprezintă pemulți dintre reclamanți.
Sursele au avertizat că nu există nicio garanție că se va ajunge la un acord. Una dintre surse a explicat că avocații a mii de orașe și ținuturi, care au procese în așteptare în instanțe federale, ar putea să nu fi acceptat încă să susțină propunerea negociată de state.
Într-un comunicat publicat miercuri seara, principalii avocați ai orașelor și ținuturilor care au procese federale, Joe Rice, Paul Farrell și Paul Hanly, au afirmat că informațiile din presă potrivit cărora susțin în principiu propunerea de acord este incorectă.
”Așteptăm forma finală a acordului, astfel încât să putem să lucrăm împreună cu cele 2.600 de comunități pe care le reprezentăm pentru a stabili cea mai bună cale de urmat”, au afirmat aceștia.
Dependența de medicamente opioide a provocat moartea a circa 400.000 de oameni în Statele Unite, în perioada 1999-2017, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor și Prevenție al Statelor Unite.
Companiile nu au răspuns miercuri solicitărilor de informații din partea Reuters, iar J&J a anunțat marți că este deschisă încheierii unui acord.