Comisia Europeană a semnat un contract-cadru de achiziții comune cu compania farmaceutică americană Gilead Sciences pentru furnizarea a până la 500.000 de cursuri de tratament cu Veklury, denumirea comercială a medicamentului antiviral remdesivir, folosit în tratamentul Covid-19.
Contractul a fost semnat de 36 de țări – toate statele UE, țări din SEE, Marea Britanie, precum și de șase state candidate și potențial canditate la aderarea în UE, anume Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Kosovo și Bosnia și Herțegovina.
Înțelegerea prevede și oportunitatea de a crește achizițiile dincolo de cele 500.000 de cursuri de tratament vizate inițial, arată Comisia într-un comunicat joi.
CITEȘTE ȘI Deficit de remdesivir în țările europene, stocurile limitate se epuizeazăToate țările participante pot plasa acum comenzi directe pentru a procura Veklury (remdesivir), singurul medicament autorizat la acest moment în UE pentru tratarea pacienților cu Covid-19, care necesită aprovizionare suplimentară cu oxigen.
“Astăzi asigurăm accesul la Remdesivir pentru tratamentul a până la 500.000 de pacienți. Nu lăsăm nici o piatră neîntoarsă în eforturile noastre de a ne asigura că sunt disponibile terapii sigure și eficiente împotriva COVID-19. Prin achizițiile comune ale UE, împuternicim țările din întreaga Europă să își unească forțele și să obțină acces la echipamente și medicamente vitale. Suntem întotdeauna mai puternici împreună și aceasta este solidaritatea europeană în acțiunea împotriva COVID-19”, spune Stella Kyriakides, comisarul UE pentru sănătate și siguranță alimentară.
Semnarea contractului-cadru de achiziții comune vine la câteva luni după un prim-acord încheiat de Comisie în luna iulie, pentru achiziția a 33.380 de cursuri de tratament cu Veklury. Acordul a fost finanțat prin Instrumentul de sprijin pentru situații de urgență (ESI), în valoare totală de 70 de milioane euro.
Dozele cumpărate atunci au contribuit la acoperirea nevoilor imediate ale pacienților critici, începând din august și până în octombrie, arată Comisia. Medicamentul a fost plătit în mai multe rate.
Comisia Europeană a acordat, în iulie, o autorizare condiționată pentru comercializarea medicamentului experimental anti-Covid-19 Veklury (remdesivir), care a devinit, astfel, primul medicament aprobat la nivelul Uniunii Europene pentru tratarea bolii respiratorii cauzate de noul coronavirus.